Byboerne har seg selv og sine gjerrige kommuner å takke, mener kampanjegruppen Keep Britain Tidy (Hold Storbritannia Ryddig).

Kommunene er altfor dårlige til å sette opp papirkurver og søppelkasser, men folk kaster søpla rett ned på gata selv der kassene og kurvene finnes.

— Rotter eter i seg mat tilsvarende ti prosent av deres egen kroppsvekt hver eneste dag, og de lider ikke under noen matmangel. Det ligger så mye på gata, at de kravler opp av kloakken for å feste, sier Sue Nelson i Keep Britain Tidy.

Flest rotter

Ifølge helsemyndighetene finnes det i dag over 60 millioner rotter i Storbritannia, det vil si at det lever flere rotter enn mennesker i øyriket. Rotteplagen er heller ikke noe rent storbyfenomen, for selv fra det ellers idylliske grevskapet Devon i sørvest meldes det om invasjon.

Kystbyene i Devon er populære feriemål, og sommerturistene kaster fra seg kebab-rester og pizzabiter på gatene, i parkene og på strendene. Organisasjonen Environment Campaigns (Encams) mener det er på høy tid at regjeringen i London griper inn.

Encams, som blant annet leder og finansierer "Keep Britain Tidy"-kampanjen, vil at regjeringen skal pålegge hurtigmat-industrien klare regler for søppelkontroll. Det vil for eksempel si å sette opp nok søppelbeholdere i og utenfor utsalgsstedene og sørge for at blir tømt regelmessig, sier organisasjonens regiondirektør i Devon Diane Shakespeare.

Gidder ikke

— Hamburgergenerasjonen og lynlunsj-jappene er blant de verste synderne. I Sørvest-England flyter det nå så mye søppel i gatene, at rottene rett og slett ikke syns det er bryet verdt å lete etter mat i kloakkene lenger, sier Shakespeare til den britiske rikskringkastingen BBCs Devon-kontor (http://www.bbc.co.uk/devon/news).

Kommunene i Devon og andre steder er smertelig klare over den voksende rotteplagen. Men de peker på at reduserte inntekter har ført til nedskjæringer i bevilgningene til gaterenhold og bekjempelse av skadedyr: Det finnes ikke penger til å drepe rottene.

Foreløpig er rotteplagen mest til irritasjon for britene, men hvis de ikke får kontroll med dem, kan rottene bli direkte farlige. Verdens helseorganisasjon WHO påpeker at rotter har vært smittebærere for mange av de verste epidemier i menneskehetens historie.

(NTB)

AULER I GATENE: Det ligger så mye på gata, at rotenne kravler opp av kloakken for å feste i britiske gater.