Copiapó: Millioner av mennesker over hele verden fulgte TV-sendingene da de 33 gruvearbeiderne i Chile ble hentet ut fra sitt underjordiske fangenskap.

Den dramatiske historien fikk sin endelige og lykkelige slutt da skiftleder Luis Urzúa som den siste av gruvearbeiderne ble heist opp natt til torsdag norsk tid. To timer senere var også den siste av de seks redningsmennene som var firt ned for å bistå i aksjonen, oppe i dagen.

Artikkelen fortsetter under bildet

MARIANA BAZO

HELTEN: Luis Urzúa, skiftformannen, ankommer sykeshuset — i god form.

Saken har fått enorm oppmerksomhet, ikke bare i Chile men over hele verden. Anslagsvis 1 milliard mennesker har fulgt med på redningsaksjonen via TV og internett, og hilsener strømmer inn til de 33 arbeiderne fra fjern og nær.

Blant dem som har sendt gratulasjonshilsener er USAs president Barack Obama, Brasils avtroppende president Lula da Silva, Frankrikes president Nicolas Sarkozy og pave Benedikt XVI.

Ekstatisk

Den dramatiske og kompliserte redningsaksjonen gikk smertefritt og uten problemer av noe slag, og chilenerne kunne puste lettet ut da den ble avsluttet godt foran skjema. Over hele landet feiret folk med flagg og jubelrop mens alle landets kirkeklokker ringte. Utenfor selve gruven var stemningen ekstatisk, og 33 ballonger i Chiles farger rødt, hvitt og blått sluppet til værs i samme øyeblikk som Urzúa nådde overflaten.

Ingen mennesker har overlevd lenger under bakken enn de 33 gruvearbeiderne, og de hylles som helter i hjemlandet.

Samtidig prøver myndighetene så godt de kan å skjerme dem fra all oppmerksomheten. Mange ønsker å få en bit av de 33, og det mangler ikke på tilbud om alt fra sponsoravtaler med solbrillefabrikanter til bok— og filmtilbud.

Gaver

Blant flommen av tilbud og gaver er invitasjoner fra fotballklubbene Manchester United og Real Madrid om å komme og se lagene spille kamper i Europa. United-legenden Bobby Charlton hadde selv en far som var gruvearbeider og skal ha vært initiativtaker til å invitere chilenerne til Manchester. Flere av gruvearbeiderne sies å være svært fotballinteressert, og takker sikkert ja til det.

En kjent chilensk tidligere sanger som nå har blitt businessmann har gitt gruvearbeiderne en sjekk på 10.000 dollar hver, mens Apple-sjefen Steve Jobs har sendt hver av dem den nyeste utgaven av iPod. Et gresk selskap har tilbudt gruvearbeiderne og familiene deres ferietur til de greske øyer.

Kritikk

Den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA har bistått chilenske myndigheter i redningsarbeidet, og en talsmann sier NASA er svært imponert over redningsaksjonen i seg selv og ikke minst de «modige gruvearbeiderne».

Artikkelen fortsetter under bildet

SISTEMANN slukker lyset: Den siste redningsmannen, Manuel Gonzáles, tar heisen opp fra den nå forlatte gruven.

Når jubelen etter hvert legger seg, rettes imidlertid søkelyset mot forholdene for gruvearbeidere.

Gull— og kobbergruven i Copiapó ble for få år siden stengt på grunn av for dårlig sikkerhet, men åpnet igjen. Kritikken er hard mot gruveselskapet som eier gruven, og flere av arbeiderne som nå er reddet, har påpekt at sikkerhetsforholdene er altfor dårlige og under enhver kritikk.

Lungebetennelse

Gruvearbeiderne er alle sendt til sykehus for omfattende helsesjekk. De første undersøkelsene tyder på at de fleste er i god form og ikke har tatt fysisk skade av det lange oppholdet under bakken. De vil også bli fulgt nøye opp for eventuelle psykiske skader.

Men en av arbeiderne får ifølge Chiles helseminister Jaime Mañalich intensiv antibiotikabehandling for lungebetennelse, mens en annen behandles for høyt blodtrykk.

Når den første store oppmerksomheten har lagt seg, må de 33 forsøke å finne tilbake til et normalt liv igjen. Noen av dem har sagt at de aldri vil jobbe i en gruve igjen, mens andre, som, Mario Sepúlveda som var andremann ut, sier han aldri vil ha en annen jobb.