Den engelske avisen The Guardian har sikret seg et eksklusivt intervju med Chiles nye folkehelt, Luis Urzua.

Urzua var skiftleder da gruveinngangen raste sammen og sperret 33 arbeidere inne 700 meter under den chilenske ørkenen. Etter ti uker under jorda er han blitt en ikonisk figur i Chile fordi han gis mye av æren for at arbeiderne fortsatt er i live, skriver Aftenposten.no.

De første 17 dagene etter ulykken, før arbeiderne fikk tilsendt mat fra redningsarbeiderne på overflaten, var det nemlig Urzua som sørget for at den lille maten de hadde, ble rasjonert ut slik at den varte lengst mulig.

**Les også:

Nerver før redningsaksjonen**

Én skje mat annethvert døgn

Hver arbeider ble tildelt én skje med hermetisert tunfisk for hver 48. time. Skiftlederen skal også ha vært en lederskikkelse som sørget for å holde moralen oppe da håpet om å overleve var minimalt.

— Vi har hatt et stadium av livene våre her som vi aldri planla og som jeg håper at jeg aldri opplever igjen. Men slik er livet til en gruvearbeider, sier Urzua til The Guardian.

Han er full av lovord for sine 32 kolleger.

— Jeg blir ydmyk av deres evne til å holde seg samlet, sier han.

Og legger til:

— Vi er også stolte over at hele landet har stilt seg støttende bak oss.

Les også: Redde for oppturen

Gravid kone venter

Urzua antas å bli den siste som sendes opp den nyborede sjakten når redningsaksjonen tar til i 23-tiden i kveld. Blant de første er Richard Villaroel, som har en kone på overflaten som forventes å føde parets barn denne uken.

— Jeg sov ikke i natt, det klarte jeg ikke, sier Villaroel til The Guardian.