– Akkurat nå kjenner jeg at dere gjør meg sterk. Det er det som er partiet. Jeg kjenner en enorm stolthet over å få være den første kvinnelige lederen i partiet vårt, sa Sahlin i sin første tale som partileder.

– Jeg kjenner også en veldig ydmykhet. Stolt og veldig, veldig ydmyk, fremholdt Sahlin ifølge Aftonbladet.

Eneste kandidat

Sahlin var eneste kandidat til å bli ny partileder for Socialdemokraterna og ble valgt på et ekstraordinært landsmøte i Folkets Hus i Stockholm lørdag.

Mona Sahlin er dermed blitt de svenske sosialdemokratenes sjuende partileder siden Hjalmar Branting, og det har fram til nå aldri hendt at en sosialdemokratisk partileder ikke også har blitt statsminister.

– Jeg tror på hard jobbing i de neste tre og et halv årene, sa Sahlin før hun ble valgt.

Interessen for valget av ny partileder i Socialdemokraterna er stor, og rundt 300 pressefolk dekker partikongressen i Stockholm.

Avskjedstale

Socialdemokraternas avtroppende leder Göran Persson gikk til angrep på utenriksminister Carl Bildt da han holdt sin avskjedstale i Folkets Hus.

– Landet vårt har en utenriksminister hvis økonomiske interesser her og der i verden gjør det vanskelig å vite hvor han står. Hva tenker andre lands utenriksministere om Sverige i dag? tordnet Persson i sin siste tale som partileder.

Den tidligere statsministeren kritiserte den borgerlige regjeringens politikk, men brukte også anledningen til å oppsummere sin egen politiske gjerning og komme med råd til sin etterfølger, melder Aftonbladet.

– Gjør det politiske arbeidet i offentligheten. Stå for en sak! Og unngå alt som har med hemmelige allianser å gjøre, sa Persson til delegatene på det ekstraordinære landsmøtet.