NIELS JÜRGENSEN

Spenningen i Nord-Ossetia øker etter hvert som sorgen over tragedien der minst 336 gisler omkom, vender seg til sinne og ønsker om hevn. Først og fremst mot de gamle fiendene i øst, de muslimske ingusjetrene, som ossetrene anklager for å stå bak terroraksjonen som en utløper av konflikten i Tsjetsjenia. Ingusjetia var i sovjettiden slått sammen med Tsjetsjenia.

Krever presidentens avgang

Gjentatte krav fra tusenvis av deltakere i demonstrasjonene — arrangert av kommunistpartiet - er både president Aleksandr Dzasokhovs og hele regjeringens avgang. Presidenten gikk først inn for å trekke seg, men meldte så torsdag at han blir, men at han sparket hele regjeringen. Det nordossetiske parlamentet godkjente i går Alan Boradzov som ny statsminister for en nydannet regjering.

Fra balkongen i regjeringsbygningen forsøkte presidenten forgjeves å berolige demonstrantene med at alle som måtte ha et ansvar for tragedien i Beslan vil bli stilt til ansvar, og at regjeringen vil finne bakmennene for terrorismen ved å nedsette en granskingskommisjon.

«Bare gi oss datoen for din avgang,» ropte en mann på plassen til folkemengdens jubel. Hvoretter presidenten forsvant inn i bygningen.

Feil-informasjon

Kritikken av regjeringen går ikke minst på hvorfor det ble gitt feil informasjoner om antall gisler, som i første omgang ble satt til høyst 350, mens det i virkeligheten var over 1000, samt hvorfor myndighetene ikke vil offentliggjøre navnene på de drepte terroristene. Det ryktes også at det lokale politiet var advart om terroraksjonen allerede i slutten av august, men ikke tok advarselen alvorlig. Presidenten bebreides også for at han ikke dro til skolen for å forhandle med gisseltakerne, slik de krevde. Dzasokhov forsvarer seg med at det ble utelukket av sikkerhetsmessige årsaker.

Representanter for det russiske innenriksdepartementet og den øverste politiledelsen kom denne uken til Vladikavkaz, og i går kom den russiske viseriksadvokaten, Vladimir Kolesnikov, for å lede etterforskningen i saken om gisseltakningen. Det russiske parlamentet har bestemt å gjennomføre en høring om gisseltakningen, sa president Vladimir Putin i går.

Samtidig har det nordossetiske parlamentet foreslått å gjeninnføre dødsstraff i Russland.

«Nå er det på tide å beskytte landet og dets borgere fra terrorismen i alle dens avskygninger og gjøre det mulig for folk å leve i sikkerhet», het det i parlamentets appell til den russiske ledelsen.

Ett Ossetia ...

Russlands utenriksminister, Sergej Lavrov, antydet i går overfor radiokanalen «Voice of Russia» at terroraksjonen i Beslan har forbindelse til konflikten med Georgia om Sør-Ossetia, som reelt har løsrevet seg fra Georgia og vil sammenslås med Nord-Ossetia og innlemmes i Russland.

«Resultatene av den krisen som dels er skapt av georgiske myndigheter i Sør-Ossetia, dels av gisseltakningen i Nord-Ossetia, får oss til å tenke på at det kanskje ikke er tilfeldig,» sa Lavrov.

De etniske spenningene i regionen ha tatt seg voldsomt opp etter tragedien i Beslan. Der er spesielt sinne blant mange ossetrer over at den lokale regjeringen har åpnet for ingusjetreres anledning til å kjøpe jord og drive forretning i Nord-Ossetia. Ingusjetriske familier i Nord-Ossetia skal allerede onsdag ha begynt å flykte fra landsbyer som ligger i et omstridt område, i frykt for gjengjeldelsesaksjoner.

Jyllands-posten/Bergens Tidende

KRAV OM PRESIDENTENS AVGANG: Tusener av demonstranter protesterte i løpet av uken på Frihetsplassen foran regjeringsbygningen i Nord-Ossetias hovedstad, Vladikavkaz, og krevde president Dzasokhovs avgang etter gisseldramaet i Beslan. <br/> FOTO: DIMA KOROTAYEV, REUTERS