De største protestene fant sted i sentrum av den egyptiske hovedstaden etter fredagsbønnen i den store Al-Azhar-moskeen. Også utenfor en av boligene til presidentfamilien samlet demonstranter seg.

Store politistyrker var allerede fra tidlig morgen utplassert rundt om i Kairo og andre byer for å hindre ny uro i forbindelse med fredagsbønnen. Myndighetene hadde også sørget for å stenge mobilnettverket og internett i et forsøk på å hindre at opposisjonen mobiliserte til protester.

I følge Al Arabiya på Twitter , har politifolk kastet uniformen og blitt med på protestene.

Se live twitterfeed nederst i artikkelen.

Tråkket på Mubarak

Mens de trampet på plakater med bilder av presidenten, ropte de sinte demonstrantene ved Al-Azhar-moskeen slagord som «Ned med Hosni Mubarak» "Reis, reis Mubarak, flyet venter".

Mange av dem kastet steiner og sand mot det store oppbudet av politi og sikkerhetsstyrker, som svarte med å skyte med gummikuler rett mot folkemassen. Politiet tok også i bruk tåregass og vannkanoner.

Mange av demonstrantene ble halt bort av politiet og lempet inn i politibiler som sto oppstilt i gatene, mens mange andre forsøkte å ta seg fram til Tahrir-plassen.

ElBaradei holdt tilbake

Blant dem som var til stede ved fredagsbønnen i en moské i Giza-distriktet, var opposisjonslederen Mohamed ElBaradei, som kom tilbake til Kairo sent torsdag kveld.

Han befant seg blant de rundt 2.000 menneskene ved Al-Azhar-moskeen, og i likhet med de andre ble han hindret i å forlate området av politiet.

Ifølge franske myndigheter er fire franske journalister som dekket urolighetene, blitt arrestert. Ambassaden i Kairo vil kreve dem løslatt umiddelbart, skriver AFP.

Hele landet

Også i en rekke andre egyptiske byer, blant dem Alexandria, Suez, Aswan og flere byer i Nildeltaet, kom det til voldsomme sammenstøt etter fredagsbønnen.

I Alexandria samlet 4-5.000 mennesker seg utenfor jernbanestasjonen og kastet steiner mot politiet som svarte med gummikuler, tåregass og vannkanoner.

Folkemengden gikk til angrep på politibilene og satte fyr på en av dem etter at en demonstrant hadde fått mesteparten av en hånd sprengt bort, angivelig av politiet.

I Mansoura i Nildeltaet ropte flere hundre demonstranter slagord mot Mubarak da de kom ut av moskeen, men de ble fullstendig omringet av en mye større politistyrke.

Ledere arrestert

Natt til fredag ble en rekke medlemmer av Det muslimske brorskap, landets viktigste opposisjonsbevegelse, pågrepet. Åtte av dem har lederposisjoner i

den islamistiske bevegelsen.

— Mange er pågrepet, det er vanskelig å få rede på det nøyaktige antallet, sier advokat Abdel-Moniem Abdel-Maksoud.

Han mener det er lett å skjønne hvorfor politiet valgte å gå til aksjon natt til fredag. For første gang har brorskapet oppfordret sine tilhengere til å delta i demonstrasjonene.

Nettet svikter

Samtidig som ledere for islamistbevegelsen ble satt bak lås og slå, stengte egyptiske myndigheter både internett og mobilnettet. Fredag morgen lå nettet helt nede i Kairo.

Ifølge selskapet Renesys, som overvåker internett, er stengningen av internett uten sidestykke i historien og overgår langt tiltakene som ble iverksatt i Tunisia og i Iran under demonstrasjonene i 2009.