Verdens første romturist landet søndag morgen i en ørken i Kasakhstan etter et besøk på den internasjonale romstasjonen (ISS). 60-åringen så blek og sliten ut, men sa at ferden hadde vært som en tur til paradiset og at en drøm hadde gått i oppfyllelse.

Soyuz-raketten, som fraktet Tito og hans to romkamerater, Talgat Musabajev og Jurij Baturin, koblet seg løs fra romstasjonen natt til søndag.

Landingen var en såkalt hard landing, som er noe risikabel, der mannskapet benytter seg av raketter og en fallskjerm for å dempe nedslaget. Alt gikk etter planen og de tre kom trygt tilbake til jorden.

De to andre kosmonautene så ut til å være i god form og ruslet selv til et feltsykehus for å få utført helsesjekk. Alle tre fikk et eple hver da de landet — et nasjonalt symbol i Kasakhstan. Tito forsøkte å sjonglere, men uten suksess.

— Jeg er fremdeles vant til vektløshet, sa han og smilte fornøyd da eplene falt i bakken

De tre kosmonautene skal senere søndag møte Kasakhstans president Nursultan Nazarbajev.

Under oppholdet på romstasjonen ble en smilende og entusiastisk Tito filmet mens han hjalp til å sortere og lagre matvarer. Den velstående amerikanske forretningsmannen betalte 20 millioner dollar, eller om lag 180 millioner kroner, for sin chartertur til verdensrommet.

NTB-Reuters

Les også:Tito avviser at han gikk i veien

ROMODYSSÉ: Den amerikanske millionæren Dennis Tito fikk oppfylt drømmen sin da han ble verdens første betalende romturist. Arkivfoto: Scanpix