I går kveld fortalte Mitt Romney at faren la en rose på nattbordet til moren hver eneste dag.

— Det var slik mor oppdaget at far var død - det var ingen rose på nattbordet den dagen, så hun gikk ut og lette etter ham.

Et kollektivt «aaah» gikk gjennom den digre salen her i Tampa da Romney fortalte den lille, rørende historien om foreldrene sine. Det var en enkel anekdote. Allikevel var den uendelig viktig.

- Nå ble han virkelig

Den største oppgaven for Mitt Romney da han holdt sin store tale på republikanernes landsmøte i går kveld, var nemlig å vise frem en menneskelig, sympatisk side av seg selv.

Før på kvelden fikk vi se en video av Romney-familiens privatliv, inkludert hjemmevideoer med barna og konen Ann. Tidligere på kvelden kom dessuten en lang rekke venner og kollegaer på scenen og vitnet om hans sosiale engasjement, moral og fortreffelige karakter.

Det funket for Janet Engelback (68):

— I dag følte jeg at Mitt Romney ble virkelig. Han har virket så fjern, så umenneskelig.

Engelback var lenge tilhenger av Rick Santorum.

— Jeg har ikke helt fått tak på Romney. Men i kveld overbeviste han meg.

Hovedbudskapet til Romney var at det amerikanske folket fortjener bedre enn det President Obama har gitt dem, og gjentok Reagens berømte oppfordring: «Spør deg selv om du har det bedre nå enn for fire år siden.»

Hyllet USA og amerikanerne

Han brukte også en god del tid på temaet som har vært en rød tråd disse dagene i Tampa; troen på individets verdi og initiativ som amerikanske kjerneverdier, og en kontrast til statlig innblanding.

sydd9780.jpg

— I Amerika feirer vi suksess, vi ber ikke om unnskyldning for den, sa Romney.

Han fremhevet også troen på at USAs er eksepsjonell, og trakk frem den nylig avdøde astronauten Neil Armstrong.

— Når verden trenger en person til å gjøre noe virkelig stort, da må de ha en amerikaner, sa Romney.

Han kom også med kritikk av Barack Obama, men langt mindre krass enn det som har kommet fra andre talere disse tre dagene.

— Du vet at noe er galt med Obama når den beste dagen i hans presidentskap var den dagen du stemte på ham, sa Romney.

Senator Marco Rubio fra Florida introduserte Romney, og holdt en flammende tale om amerikanske verdier.

Må vise lederen i seg

— Dette er ikke et valg mellom demokrater og republikanere. Det er et valg om hvilket land vi vil at America skal være, sa Rubio.

Han sa også at «troen på vår skaper er den viktigste av alle amerikanske verdier».

Når Romney nå har fått en litt mykere og mer menneskelig profil, må han vise frem sine lederegenskaper, mener John Lindley, som er partiformann i delstaten Vermont.

— Mitt Romney må vise USA en alternativ vei ut av krisen, og jeg synes han har begynt med det her i Tampa. Han har gjort en god jobb, sier Lindley.

Partiformannen mener dessuten at Romney gjennom denne uken har lykkes i å introdusere en ny generasjon i partiet, inkludert Ryan og Rubio.

— Vi har hatt så mange unge, talentfulle politikere på talerstolen. Det kan vi takke Romney for. Et slikt generasjonsskifte var svært viktig for oss, og vi har forsøkt å få det til i mange år. Men vi har ikke lykkes før nå, og det er Romneys fortjeneste.

FAMILIELIV: På landsmøtet ble det vist en video av Romney-familiens privatliv, inkludert hjemmevideoer med barna og konen Ann.
SCANPIX
SUKSESS: - I Amerika feirer vi suksess, vi ber ikke om unnskyldning for den, sa Romney.