Det har vært store forventninger til den første debatten mellom president Barack Obama og utfordrer Mitt Romney.

Men det ble en til tider kjedelig og utflytende seanse, der de to kandidatene fikk hoppe fra emne til emne, snakke langt ut over den tilmålte tiden og overkjøre en svært svak moderator, 78-år gamle Jim Lehrer.

Kveldens største overraskelse var kanskje hvor passiv, sliten og uinspirert Obama virket.

Han unnlot å angripe Romney på sentrale punkter, for eksempel hans kommentarer om at 47 prosent av det amerikanske folket er avhengige av staten og ikke tar ansvar for sitt eget liv. Presidenten nevnte heller aldri Romneys fortid i Bain Capital eller hans kontoer i skatteparadiser.

Manglet flyt og driv

Obama innledet og avsluttet med å minne publikum på den vanskelige situasjonen han arvet fra sin forløper George W. Bush.

Han fortsatte den ydmyke og jordnære linjen han brukte under talen til landsmøtet, men manglet flyt og driv i sin argumentasjon, selv om han fikk snakke nesten fire minutter lenger enn Romney. Hans avsluttende replikk var typisk for kveldens tone:

— Jeg er ingen perfekt president, men jeg kjemper for middelklassen hver dag. Og hvis du stemmer på meg lover jeg å kjempe like hardt, sa Obama.

Se Obama og Romneys fem beste poenger her:

Romney har forberedt seg på debatten i ukesvis, med sparringpartner Rob Portman som stand-in for Barack Obama, og fremsto som en skarpere og tøffere match for presidenten enn mange hadde ventet på forhånd. To av tre amerikanere sa på forhånd at Obama kom til å vinne debatten.

Vanskelig balansegang

Republikanernes kandidat skulle mestre en vanskelig balansegang, der han både måtte være mer aggressiv og samtidig mer folkelig og sympatisk. Det gjorde han blant annet ved å bruke konkrete eksempler på samtaler han har hatt med folk han har truffet rundtom i USA.

Romney formidlet også tydelig og lettfattelig sitt budskap om å stimulere næringslivet og skape jobber.

— Energi og handel, satsing på utdanning, et balansert budsjett og støtte til små firma. Dette er hjørnestenene i min plan, sa Romney, før han gikk gjennom punktene ett for ett.

Romney gjentok også flere ganger at han ikke ville gi de rikeste skatteletter, et annet viktig poeng for republikaneren, som måtte kvitte seg med stempelet som de rikestes beskytter.

Den eneste tabben Romney gjorde var da han, når han snakket om statlige poster han vil kutte, trakk fram Big Bird fra Sesame Street som et uheldig offer for sparekniven.

— Jeg vil kutte støtten til PBS (som produserer Sesame Street, red anm), selv om jeg elsker Big Bird, sa Romney.

Romney vant klart

I resten av debatten trendet Big Bird på Twitter, og det kan bli et sitat som er uheldig å ha flytende rundt på internett for republikaneren.

Men Romney var allikevel den ubestridte vinneren av debatten, både i fremtoning, retorikk og argumentasjon.

Det kan bety at det nå blir ny spenning i valget, som de siste ukene har tippet i retning av Barack Obama.

Ifølge CNNs meningsmåling tatt umiddelbart etter debatten sa 67 prosent at Romnney vant, mens bare 25 prosent mente at Obama trakk det lengste strået.

Du kan lese hele debatten transkribert her.

syea5cde.jpg
syea5d13.jpg
REUTERS