Mitt Romney bruker millioner av dollar på personlige angrep på Newt Gingrich. Mens Gingrich fremstiller Romney som venstrevridd aborttilhenger som ønsker mer kontroll med håndvåpen, skriver Aftenposten.no.

Partitopper håper nominasjonsstriden snart er over, fordi de frykter langtidsvirkningene av den tøffe striden mellom de to.

Nicol R. Rae ved Florida International University er en nestor blant statsvitenskapsprofessorene i Florida. Han mener at dersom den bitre striden mellom de to hovedkandidatene fortsetter i lang tid, vil det gjøre det vanskeligere for den som vinner å samle Det republikanske parti.

Det er en klar ideologisk forskjell på kandidatene. Denne er blitt tydeligere i den uken Florida har vært arena i primærvalgkampen. I tillegg har kampanjen blitt mye mer uforsonlig.

Romney blir tøffere

Professoren viser til at Mitt Romney nå «viser huggtennene», som han sier. Det tøffe oppgjøret med Gingrich har brakt frem Romneys tøffere sider.

I taler har han levert negative karakteristikker av Newt Gingrichs evner som speaker i Representantenes hus. I tillegg har Romney og hans støttespillere teppebombet Florida med negative kampanjer om Gingrichs person. Gingrich svarer med å hevde at Romney lyver og å fremstille Romney som en som ikke er ideologisk ren. I taler tordner Gingrich: Romney er egentlig for selvbestemt abort og for våpenkontroll.

Spørsmålet er om denne tøffe valgkampen vil svekke den republikanske kandidaten før møtet med Obama.

I 2008 var det demokratene som hadde en lang nominasjonskamp mellom Hillary Clinton og Barack Obama.

– Min følelse er at denne er skarpere og mer ideologisk enn kampen mellom Obama og Clinton. Det var ikke store politiske forskjellen mellom de to. Den gang handlet det mer om stil eller kultur. Hun hadde mer støtte blant alminnelige arbeidsfolk, Han mer blant folk med utdannelse. Det som blir kalt striden mellom dem som tar en øl og dem som nipper til et glass vin, sier professor Rae til Aftenposten.

Klare målinger

På den siste meningsmålingen, gjort av Quinnipiac University, leder Mitt Romney meget klart her i Florida med 43 prosent, Gingrich 29 og Ron Paul og Rick Santorum med 11 prosent.

Den viser at syv prosent av de republikanerne som sier de vil stemme ikke har bestemt seg. Og det som fortsatt gjør det litt spennende er at 24 prosent av dem som har bestemt seg, sier de kan komme til å endre sin oppfatning.

Mange observatører mener nå at dette løpet er kjørt. Og at Gingrich dermed ikke klarte å utnytte seieren i Sør-Carolina for vel en uke siden til å gjøre det stort her i Florida. Gingrich forklarer dette med at Romney og støttespillere har brukt vel 15 millioner dollar (ca. 90 millioner kroner), mens han og hans venner har brukt 3,3 millioner dollar – ca. 17 millioner kroner.