Newt Gingrich har vært den beste hittil til å bruke debattene til å vinne stemmer. I denne debatten ga imidlertid ikke Romney ved dørene, skriver Aftenposten.no.

Han var offensiv på immigrasjonspolitikk, leverte det beste forsvaret noen gang for sin private velstand og klarte å latterliggjøre Gingrich storslåtte planer om å bygge en koloni på månen som tidligere i uken ble lansert som en fremtidig delstat i USA.

Romney pekte på at det nok var bedre å få fart i husbygging i USA enn på månen.

Men i sin offensiv justerte Romney kursen – ikke minst i innvandringspolitikken. Her har han tidligere vært klar på at han vil sende ut illegale innvandrere. Nå har han åpnet for å gi statsborgerskap til dem som verver seg i militæret, og selv ikke han vil sende ut folk som har vært lenge i USA.

La oss være venner?

I et forsøk på å få debatten ut av den politiske gjørmebrytingen, slo Gingrich ut med hendene og sa: — Hva om vi fire ble enige om at vi resten av denne debatten vil snakke om saker som er relatert til de tå styre Amerika?

Utbruddet hans kom som et forsøk på å unngå å svare på et spørsmål fra programlederen om Gingrich var fornøyd med den åpenheten som Romney har vist ved å offentliggjøre to års skatteoppgjør.

— Ville det ikke vært bra som folk sluttet å komme med beskyldninger alle andre steder og som de ikke er villig til å forsvare her, sa Romney og åpnet opp for en debatt om sin rikdom.

Han leverte dessuten et mye bedre forsvar denne gangen enn han har gjort i de tidligere debattene. Med styrke forsvarte han at folk har rett til å tjene seg rike i USA.

Flere kommentatorer mente at dersom han hadde vært like offensiv i debattene i Sør-Carolina ville ikke Gingrich ha vunnet med så stor margin.

Meningsmålingene nå viser at Romney er på offensiven.

Santorum vokste

Det ble ingen stor debatt for Gingrich. Mange mener derimot at Rick Santorum gjorde sin hittil beste debatt. Det er dårlig nytt for Gingrich ettersom de frir til partiets konservative fløy.

Santorum angrep Romney for hans helsereform i Massachusetts, som også var modell for Obamas reform, og fikk kjempeapplaus da han understreket at republikanerne ikke har råd til å nominere en kandidat som i realiteten ødelegger kampen mot Obamas helsereform.

Santorum mener, slik mange republikanere gjør, at å nominere Romney vil føre til at argumentene mot Obamas reform svekkes. Han hevder samtidig at en mann som i sin guvernørtid gjennomførte en reform lik Obamas ikke er den rette til å nedkjempe den.

Romney forsøkte å forsikre alle om at det er forskjell på Obama-care og Romney-care, men det gjenstår å se om han lykkes med dette.

Cuba viktig

Nattens debatt var i Jacksonville, men deler av publikumet befant seg i Miami på et møte for nettverk for innvandrere med latinamerikansk bakgrunn.

Denne settingen gjorde at immigrasjonspolitikk var sentralt, men også forholdet til Cuba. Her var Ron Paul, som ønsker å normalisere forholdet til Cuba, helt i utakt med publikumet. De andre som ville kjøre en hard linje, høstet applaus.

Si din mening i kommentarfeltet under!