Romfergen Columbia skulle utført to oppdrag i 2001, men det langvarige og problemfylte vedlikeholdet ved Boeings Palmdale-fabrikk gjør at romfergen ikke får mer enn ett oppdrag i år. Turen som er utsatt skulle ha bragt den første israelske astronauten ut i rommet.

Columbia flyr etter planen 19. november og turen blir den første siden juli 1999. Romfergens mannskap skal utføre vedlikehold og oppdatering av Hubble-teleskopet. Scott Altmann blir kommandør for oppdraget. Altmann fløy som pilot på romfergen Atlantis under et oppdrag til den internasjonale romstasjonen ISS i september.

Den planlagte X-serien av romfartøyer som skulle erstatte romfergene har blitt lagt på is etter Bush-administrasjonens budsjettkutt i Nasa. Columbia er Nasas eldste romferge. Hubble Space Telescope ble skutt opp i 1990 og har hatt besøk av astronauter tre ganger tidligere.

I forrige uke bekjentgjorde den europeiske romfartsorganisasjonen ESA og Nasa at Hubble hadde tatt bilder av en stjerneformerende region — N83B - i en liten del av galaksen Den store magellanske sky. Galaksen befinner seg i en avstand på 165.000 lysår fra Jorden og kan observeres med det blotte øye fra den sørlige halvkule.

Bildene kan ses på http://www.stsci.edu/(Origo)