Lett bevæpnede soldater fortsetter å patruljere i gatene i Nigers hovedstad Niamey.

Banker og butikker åpnet fredag igjen som normalt i Niamey, etter at de militære grep makten dagen før. Minst tre mennesker skal ha blitt drept i kamper under kuppet, som skjedde etter at forhandlinger mellom regjeringen og opposisjonen i Niger brøt sammen.

— Akkurat nå ser det ut til at vi skal greie å jobbe som normalt. Vi slipper presset fra demonstrasjoner i gatene, og maset fra private radiostasjoner som politikerne gjorde bruk av, sa læreren Adiza Abdoulaye i Niamey fredag.

Matkrise

Hjelpeorganisasjonen CARE advarer imidlertid om at militærkuppet kan føre til en forverring av matkrisen i Niger. Ifølge rapporter fra organisasjonens kontor i landet, kan nærmere 8 millioner av Nigers 15 millioner innbyggere bli rammet av matmangel.

— Vi er svært bekymret over situasjonen. Med uoversiktlige og ustabile politiske forhold, kan det ta lengre tid før man får satt i gang nødvendige hjelpetiltak, sier CAREs generalsekretær Marte Gerhardsen ifølge en pressemelding fredag.

Kuppmakerne i Niger har oppløst regjeringen, og utpekt major i flyvåpenet Salou Djibo til å lede militærjuntaen som har tatt makten. Den avsatte presidenten skal bli holdt fanget utenfor hovedstaden.

Avsatt

Salou Djibo leder landets militære enhet for tungt artilleri, som spilte en nøkkelrolle i militærkuppet mot president Mamadou Tandja torsdag. Landets nye ledere, kunngjorde natt til fredag at regjeringen er blitt avsatt.

— Regjeringen er oppløst, sa en anonym talsmann for det såkalte Øverste råd for gjenreisning av demokratiet (CSRD) på den statlige TV-kanalen. Grunnloven i Niger er satt til side og alle statlige institusjoner er oppløst av soldatene.

På den statlige TV-kanalen kunngjorde talsmann oberst Goukoye Abdul Karimou torsdag at alle landets grensestasjoner og luftrommet er stengt, og at det er innført portforbud mellom 18 og 06. Fanget

President Mamadou Tandja skal sitte fanget i en garnison rundt 20 kilometer vest for hovedstaden.

— President Tandja og hans adjutant kan bli holdt fanget ved garnisonen i Tondibia, sier en tjenestemann til nyhetsbyrået AFP.

Den 71 år gamle Tandja, som har sittet ved makten i over ti år, har forsøkt å endre grunnloven slik at han kan sitte som president ut over de to femårsperiodene loven tillater. Forhandlinger om en løsning på den fastlåste politiske situasjonen, ble innstilt i forrige uke.

Dette førte til omfattende demonstrasjoner i Niamey. Niger har store forekomster av uran, og til tross for uroen har landet mottatt milliarder av dollar i investeringer fra utenlandske selskaper med virksomhet knyttet til gruvedrift.