Politiet i den midtengelske storbyen Birmingham innledet onsdag drapsetterforskning, etter at tre muslimske menn ble kjørt ned og drept. En venn av de døde sa til mediefolk at de var med i en gruppe asiatiskættede folk som forsøkte å forhindre plyndring.

— Bilen svingte brått mot dem, det var et kaldblodig drap, sa denne vennen.

Mandag ble en 26 år gammel mann skutt og drept i London, der urolighetene brøt ut sist lørdag etter at en annen londoner torsdag i forrige uke ble skutt av væpnet politi.

Bygninger i brann

I tillegg til Birmingham var storbyene Manchester og Liverpool verst rammet av bråket natt til onsdag. Maskerte plyndrere satte fyr på bygninger i West Bromwich og Wolverhampton i Midt-England, og til og med fra ellers fredelige Gloucester i vest ble det meldt om uro.

Voldsbruken i Manchester er ifølge politiet den verste på minst 30 år.— Bråkmakerne har ingenting å protestere mot, og det har ikke vært noen gnist som utløste dette. Dette har vært meningsløs vold, sier Gary Shewan i Manchester-politiet.

I Toxteth-distriktet i Liverpool gikk rasende mennesker til angrep mot to brannbiler og personbilen til en offiser i brannvesenet, mens andre plyndret butikker i området. Toxteth var ett av de hardest rammede områdene i urolighetene som herjet Storbritannia i 1981. ## Roligere i London

I London var situasjonen onsdag formiddag stort sett rolig. Rundt 16.000 politifolk patruljerte i den britiske hovedstadens gater, 10.000 flere enn på mandag, og visepolitimester Stephen Kavanagh lovet skjerpet beredskap utover kvelden.

— I kveld skal vi være forberedt på det verste, London fortjener at vi er på vakt, sa Kavanagh til britisk kringkasting.

Statsminister David Cameron skulle onsdag lede et nytt møte om saken i regjeringens krisekomité.

London har de siste dagene langt fra vist seg fra sin beste side, og bekymringene for avviklingen av sommer-OL i byen neste år vokser. Den internasjonale olympiske komité (IOC) avviklet imidlertid et besøk i London som planlagt onsdag.

Mange hundre arrestert

Mens politikere og samfunnsvitere diskuterer årsakene til voldsbølgen, pågriper politiet stadig flere bråkmakere. Inntil onsdag var 770 personer arrestert i London, og den yngste av disse var bare elleve år gammel.

De første opptøyene brøt ut sist lørdag i Tottenham-distriktet i Nord-London, der protester mot at politiet skjøt en mistenkt skapte voldsom harme. Til å begynne med ble det sagt at den mistenkte Mark Duggan hadde skutt først.

Men den uavhengige kommisjonen som gransker klager mot politiet, IPCC, har ikke funnet bevis for at en pistol som politiet fant på åstedet, var blitt avfyrt. Dette skaper ny tvil om hva som egentlig skjedde og kan bidro til ny uro, mener britiske kommentatorer. (©NTB)