– Det har ikke skjedd noe. Det har ikke kommet til skuddveksling. Operasjonen fortsetter, men det har ikke vært kamphandlinger, sa John Inge Øglænd ved Fellesoperativt hovedkvarter til NTB tirsdag kveld.

Målet med operasjonen, som har pågått i lengre tid, er å stabilisere regionen i Badghis-provinsen i Nord-Afghanistan.

– Vi er fortsatt ute i felten og kan derfor ikke oppgi detaljer, sier Øglænd.

Også natt til tirsdag var det rolig, etter de voldsomme kampene de norske soldatene deltok i mandag.

– Taliban-opprørere drept

Forsvaret tror at flere Taliban-opprørere ble drept i mandagens kamper med norske ISAF-soldater i Afghanistan. Sjefen for den norske ISAF-styrken, oberst Ivar Magne Sakserud, betegner kampene som svært kraftige.

– Jeg vil påstå at ingen norske regulære styrker har vært borti noe tilsvarende siden andre verdenskrig. At det var alvorlig, viser seg jo når vi bruker både flybombing, bombekastere, stormpanservogner og vanlige finkalibrede våpen, sa Sakserud til NRK tirsdag.

– Har noen av de norske soldatene tatt liv?

– Ja, det må vi kunne si med rimelig sikkerhet.

Fienden uklar

Det er uklart hvem norske styrker de siste dagene har kjempet mot i Badghis-provinsen i Nord-Afghanistan, men noen framrykkende Taliban-styrke er det ikke.

– Det er helt feil å si at det er snakk om en framrykkende Taliban-styrke, sier oberstløytnant Øglænd til NTB.

– En kan aldri være 100 prosent sikker på hvem fienden er. Dette kan også være lokale folk som sympatiserer med Taliban, selv om vi har enkelte indikasjoner på at det også har kommet folk utenfra.

Øglænd kan ikke si når beslutningen om å gå tungt inn i området ble tatt, men NATO-styrkenes øverstkommanderende i Afghanistan, den amerikanske generalen Dan K. McNeill, besøkte nordkommandoens ledelse 29. oktober.

Få dager senere rykket den norske utrykningsstyrken i Mazar-i-Sharif sørover og inn i Badghis-provinsen, formelt under kommando av nordkommandoens tyske leder, general Dieter Warnecke, som selv skal befinne seg nær fronten.

NORSK PANSERVOGN: En av de norske stormpanservognene CV90 ruller ut av PRT Camp Meymaneh for å rykke ut til operasjonsområdet.
FORSVARET
FRA KAMPENE MANDAG: Dette bildet viser tilsynelatende rolige forhold, men ble tatt under framrykking under kamphandlingene mandag. Bildet viser en CV90 i bakgrunnen.
FORSVARET
KAMPER: Her er et bilde tatt fra helikopter under kamphandlingene mandag. Bildet viser den norske reaksjonsstyrken QRF i en provisorisk forsvarsstilling, der de gjør seg klare til fremrykking inn i et usikret område.
FORSVARET
NORSKE STYRKER: Norske styrker fra basen PRT Camp Meymaneh rykker fram til den norske reaksjonsstyrken QRF i operasjonsområdet.
FORSVARET