I motsetning til hva de fleste hadde ventet var det på Putins private resident utenfor Moskva de to møttes. Og da sto ekte russisk frokost – kanskje litt mer luksuriøs enn de fleste russere opplever – da USAs president Barack Obama kom på besøk.

Luksusfrokost

Det ble servert røkt stør (den spesielle, russiske fiskespesialiteten), pannekaker med tranebærsaus, egg med ekte, svart kaviar og surfløte samt pelmeni, små melboller med hakket kjøtt. Desserten besto av is og kirsebærsaus.

Ved siden ble det drukket te på vann fra en tradisjonell trekullsamovar, og under frokosten underholdt et folkloreensemble med tradisjonelle, russiske folkesanger.

Høfligheter

USAs president kvitterte vennlig ved å love at USA vil ta Russlands bekymring om landets interesser i den tidligere østblokken, herunder tidligere sovjetrepublikker som Ukraina og Georgia, opp til ny vurdering, sier Putins rådgiver, Jurij Usjakov.

Dessuten vil man fra amerikansk side overveie de russiske bekymringene om USAs planer for et rakettforsvarssystem i Polen og Tsjekkia, sa Obama uten å gi konkrete løfter.

Pratet lenge

Det var på forhånd ventet at det ville være en litt spent atmosfære mellom partene fordi Putin – som fortsatt regnes som Russlands sterke mann – synes å stå for en tøffere linje overfor USA enn sin etterfølger, Dmitrij Medvedev. Men møtet varte i to timer, en halv time til tre kvarter lenger enn planlagt, noterer politiske observatører. Men merker seg også at det var lagt til Putins private residens i stedet for i mer formelle former inne i Moskva.

– Vi setter vår lit til Dem for en bedring av forholdet mellom våre to land, sa statsministeren til president Obama.

– Jeg er klar over den ekstraordinære innsatsen De har gjort for Deres land på det russiske folks vegne, lød det fra Obama, som tidligere har kritisert Putin for å stå med den ene foten i fortiden. – Vi mener at det er en utmerket anledning til å bedre det amerikansk-russiske forholdet.

Putin understreket at han hadde sett frem til møtet med Obama.

– Forholdet mellom Russland og USA har vært gjennom flere faser i tidens løp – fra blomstrende perioder til stagnasjon og dystre tider, sa statsministeren. – Men vi setter vår ære inn på å skape et gjennombrudd.

... og Gorbatsjov

Senere på dagen fortsatte Obama til et møte med Sovjetunionens siste leder, Mikhail Gorbatsjov, som han tidligere møtte i mars i Washington. Gorbatsjov har på en rekke punkter kritisert Putins politikk under hans presidentperiode, men også USA for å blande seg i Russlands interne forhold.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende