Bangkok: Den knallrøde fargen er nesten helt forsvunnet bak de regjeringsfiendtlige demonstrantenes barrikader i Thailands hovedstad Bangkok.

Rødskjortene har fått helt andre farger. Det er ikke blitt færre av dem, kanskje tvert imot. Men nå er de grå eller blå eller brune eller svarte eller hvite.

Ny taktikk

Det er en del av demonstrantenes taktikk, fordi de frykter angrep fra politi og militæret.

Uten de røde skjortene kan de nemlig lure seg vekk og skjule seg blant andre thaier, så det blir enda vanskeligere for myndighetene å stoppe dem.

Det taktiske mottrekket er kommet etter at Thailands kriseplagede konservative statsminister Abhisit Vejjajiva, erklærte på TV at demonstrantenes område skal «gjenerobres».

Men bare hærsjefen, general Anupong Paojinda, vet når det skjer.

Rask aksjon?

Rødskjortene er forberedt på en rask aksjon. Tirsdag kveld forsterket de sperringene av bildekk og bambusspyd, som stenger alle innfartsveier til området på omkring tre kvadratkilometer som de har holdt i Bangkoks forretningskvartal i tre uker.

Mange av dem gikk også rundt med slagvåpen i form av jernstenger, bambusstokker eller batonger. Det var ingen skytevåpen å se, men de er der, sier myndighetene, fordi det er spesialtrente, tidligere soldater blant demonstrantene.

Rødskjortene krever regjeringens avgang. De støtter tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, som ble styrtet i et militærkupp i 2006 og senere dømt i eksil for korrupsjon.

Statsministeren vet godt at i denne situasjonen er militær innsats nødvendig

Suriyasai Katasila, talsmann for de gule

Krav om unntakstilstand

Samtidig krevde landets gulkledde regjeringstilhengere at det innføres unntakstilstand for å stoppe den rødkledde opposisjonen.

Hvis regjeringen ikke oppfyller kravet, truer de gule med aksjoner som bremser de røde, skriver AFP.

— Statsministeren vet godt at i denne situasjonen er militær innsats nødvendig. Situasjonen er nesten umulig å løse politisk. Unntakstilstand bør innføres, sier Suriyasai Katasila, talsmann for de gule.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN

SOLDATER patruljerer forretningsstrøket i Bangkok - klare til å slå til.
Apichart Weerawong