Stockholm: En svensk statsviter sier at hun ikke tror på Miljöpartiets avvisning av samarbeid med den borgerlige regjeringen, og at den rødgrønne blokken ikke vil vare lenge.

— Jeg synes ikke at de virkelig har benektet et samarbeid, sier statsviter Li Bennich-Björkman til nyhetsbyrået TT.

— De har sagt at de ikke vil være støtteparti. Men om de tilbys en statsrådspost, er det noe annet. Da er de ikke støtteparti. Da isolerer de, eller fratar, Sverigedemokraterna vippeposisjonen, og det kan være et motiv som holder, sier Bennich-Björkman.

- Rødgrønn blokk oppløses

Statsviteren mener også at det rødgrønne eventyret i Sverige er over, i hvert fall for denne gang, etter at de tre partienes forsøk på å få en felles fremtid i regjering har mislyktes.

— Jeg tror den rødgrønne blokken kommer til å bli oppløst. Den er ikke så sterk. De rødgrønne var et svar på den sterke alliansen, en nødløsning, ikke et holdbart samarbeid, mener hun å vite.

— Nei takk

Miljöpartiets ledere avviste statsminister Fredrik Reinfeldts utspill etter at han valgnatten ba om samarbeid.

— Det ville være uhyre vanskelig for oss etter dette valget å se våre velgere i øynene og si at vi skal gå sammen med denne regjeringen, sa en av partiets ledere, Maria Wetterstrand, etter å ha hørt Reinfeldts frieri.

— Skulle jeg sitte som miljøminister og administrere byggingen av ti nye kjernekraftverk? Nei, takk, sa hun.