Menn vurderer kvinner på bilder som mer tiltrekkende hvis de er kledd i rødt enn hvis de er kledd i andre farger. Også hvis bildet har ei rød ramme, vurderer mennene de avbildede skjønnhetene som enda skjønnere.

Det viser en ny undersøkelse som er ledet av psykologiprofessor Andrew Elliot ved University of Rochester i USA. Forskernes funn er presentert i den siste utgaven av tidsskriftet Journal of Personality and Social Psychology.

Manipulert bilde

De om lag 100 deltakerne i undersøkelsen, de fleste av dem studenter på universitetet, ble vist bilder av en kvinne og spurt om hvor tiltrekkende de syntes hun var, samt hvor sterk deres lyst til å kysse henne og elske med henne var.

Mennene ble vist bilder av den samme kvinnen, men noen ganger med rød ramme, andre ganger med hvit, grå eller grønn ramme. Det ble også variert mellom rød skjorte og blå skjorte på den samme kvinnen.

Resultatet var utvetydig: Mennene foretrakk kvinnen i rødt. Det viste seg også at mennene var villige til å spandere mer penger på kvinnen i rødt om de skulle få ta henne med på et stevnemøte.

På den andre siden er det ingenting som tyder på at rødkledde kvinner vurderes som mer omgjengelige eller mer intelligente enn andre. Ei heller er det slik at kvinner synes rødkledde kvinner er mer tiltrekkende enn andre.

Biologi

Elliot er ikke sikker på hvorfor menn tennes av rødt. Det kan skyldes læring, men det kan også være at det har en biologisk forklaring, mener han.

Spesielt interessant er det at også andre primater, deriblant sjimpanser og bavianer, ser ut til å bli bergtatt av den samme fargen. Når hunndyrene nærmer seg eggløsning, blir de mer rødlige i fargen, noe hanndyrene ikke kan motstå.

— Det kan være at tendensen til å vurdere rødt som attraktivt har en dyptsittende biologisk forankring som skyldes vår arv, sier Elliot.

Reuters/Scanpix