Det sier Ola Skuterud, delegasjonsleder for Det internasjonale Røde Kors og Røde Halvmåneforbundet (IFRC) på Vestbredden og Gaza.

Les også: Hamas godtar våpenhvile

Skuterud sier Røde Kors nå håper å kunne erstatte eget personell på Gazastripen med uthvilte Røde Halvmåne-mannskaper fra Vestbredden.

– Vi har hatt mannskaper inne på Gazastripen hele tiden under israelernes Operasjon støpt bly. Det har vært en enorm påkjenning for dem, og det er derfor nå nødvendig å gi høy prioritet til arbeidet med å gi dem avlastning, sier Skuterud.

Kan ta tid

Han sier utskiftningen av mannskapene kan ta tid, blant annet fordi Røde Kors er avhengig av få tillatelse fra Israel som kontrollerer samtlige grenseoverganger.

Skuterud sier at han ikke ønsker å vurdere den politiske betydningen av meldingene søndag om at Hamas og andre militante grupper på Gazastripen nå går med på en umiddelbar våpenhvile, og gir Israel en uke på å trekke seg ut av området.

I tillegg til å få uthvilte mannskaper inn på Gazastripen håper Skuterud at våpenhvilen nå vil gjøre det mulig for Røde Kors å distribuere nødhjelp og medisiner som organisasjonen har lagret på Gazastripen.

– Krigshandlingene har gjort det vanskelig å distribuere dette utstyret. Dersom våpenhvilen holder, vil det naturligvis bli lettere, sier han.

På egyptisk side

Mesteparten av forsyningene som nå vil bli brakt inn på Gazastripen, befinner seg på egyptisk side av grensen ved Rafah. Det er i første rekke utstyr som skal til FN-organisasjoner og Den palestinsk selvstyremyndigheten (PA). Bare mindre deler av dette utstyret tilhører Røde Kors, ifølge Skuterud.