Til tross for de amerikanske forsikringene om at angrepene bare er rettet mot militære mål, ble nok en sivil bygning truffet i løpet av dagen.

I sentrum av Kabul ble et Røde Kors-lager bombet og delvis ødelagt, selv om bygningen var merket med et rødt kors på taket. Lagerbygningen inneholdt ulltepper og mat, og 35 prosent av hjelpeforsyningene gikk opp i røyk før mannskaper klarte å slukke brannen som oppsto.

— Dette var et sivilt mål, og det var klart merket som et Røde Kors-lager, sa lederen for Røde Kors i Kabul, Robert Moni, som selv er evakuert til Pakistan.

— Folk bør sette i verk tiltak for å unngå ting som dette, sa han, med klar adresse til det amerikanske flyvåpenet.

Det internasjonale Røde Kors i Genève har protestert overfor USA mot angrepet på lagerbygningen, som ble truffet ved 11-tiden tirsdag.

Lav høyde

Bombetoktene fortsatte utover dagen, blant annet mål mål i Kandahar, der Taliban-regimet har sitt hovedkvarter. Ifølge øyenvitner kom de amerikanske flyene inn i lav høyde mens flere eksplosjoner kunne høres i de sørlige deler av byen.

USA satte inn kampflyet AC-130, en ombygd Herkules-maskin fullpakket med avanserte våpen. Pentagon bekreftet mandag at minst en AC-130 maskin var satt inn mot Kandahar.

— Vi har en følelse av at bombene kommer fra alle kanter. I mørket kunne vi ikke se flyene, men det var så absolutt ingen jagerfly, sa en innbygger i Kandahar tirsdag til nyhetsbyrået AFP.

Den tunge firemotors turboprop-maskinen opererer i lav høyde, har lav marsjfart og er et utmerket mål for artilleri og luftvernkanoner. Når USA velger å sende inn slike fly, tyder alt på at Afghanistans beskjedne luftvernartilleri er satt ut av spill.

Folkeretten

Lederen for Talibans informasjonskontor, Abdul Hanan Hemat, sa tirsdag at 33 personer ble drept under nattens angrep, fem av dem oppholdt seg på en medisinsk klinikk i Kandahar.

De fleste drepte kom fra Kandahar-området, og selve byen har vært uten strøm og vann de siste tre dagene. Det var derimot relativt rolig over Kabul natt til tirsdag, men hovedstaden ble truffet av tre bomber tirsdag ettermiddag.

— Det er i strid med folkeretten å angripe strømforsyning og telefonlinjer, fordi det går ut over vanlige mennesker og må fordømmes på det kraftigste, sa Hemat tirsdag.

Mens Kabul stort sett ble spart, gikk amerikanske fly til angrep på Talibans stillinger langs fronten nord for hovedstaden. Bombingen begynte like etter at forsvarsminister Donald Rumsfeld understreket at denne frontlinjen var blitt spart i flere dager, fordi USA mangler presis informasjon om konkrete mål.

Nord-alliansen fram

Nord-alliansen, som i årevis har kjempet mot Taliban-styrkene, har sine framskutte posisjoner bare 50 kilometer fra Kabul. Men Nord-alliansens soldater har holdt seg i ro og overlatt til USAs flyvåpen å gjøre jobben.

Men opposisjonen hevder å ha hatt framgang i andre deler av Afghanistan. I forrige uke ble det meldt at den sentrale Ghor-provinsen og provinshovedstaden Chaghcharan var tatt, med støtte av sivilbefolkningen som reiste seg mot Taliban.

Talsmenn for opposisjonen hevdet mandag at Nord-alliansen hadde rykket fram til stillinger bare fem kilometer fra den strategiske byen Mazar-i-Sharif, som er hovedstad i Balkh-provinsen som grenser opp mot Usbekistan.

Taliban hevder at over 300 sivilpersoner er drept under de amerikanske bombetoktene, men forsvarsminister Rumsfeld beskriver Talibans oppgaver over sivile tap som "latterlig".

Saudi-Arabia er bekymret over omfanget av sivile tap, og Pakistans leder Pervez Musharraf sa tirsdag at han håper bombingen tar slutt så snart som overhodet mulig.