— Det vi har fått vite så langt er at vi kan lande klokken 8 lokal tid. Det er én time tidligere enn planlagt, forteller mediesjef Jon Martin Larsen i Norges Røde Kors til NTB. Det er seks timers tidsforskjell til Haiti, og klokken vil være 14 i Norge når flyet kommer fram.

Larsen påpeker at situasjonen i Haiti fort kan endres og at de ikke vet helt sikkert før de når haitisk luftrom.

— Dette er et forventet kaos, men vi gjør dette koordinert, og vi kan håndtere det, sier han.

Sender mer utstyr fredag

Ved 9-tiden norsk tid mellomlandet flyet på Newfoundland i Canada for tanking før det flyr videre. Larsen sier det kan bli nødvendig med en stopp til underveis, men at de jobber på spreng for å få flyet og utstyret om bord fram så fort som mulig.

— Mens flyet står på bakken i Canada, jobber vi med å finne ut av drivstoffsituasjonen i Haiti. Det er jo viktig at vi også kan få flyet tilbake etter at utstyret er losset, opplyser kommunikasjonssjef Bernt Apeland i Røde Kors.

Den første sendingen inneholder telt, medisiner og annet utstyr til feltsykehuset Norges Røde Kors bidrar med. Fredag skal organisasjonen sende ett eller to nye fly med tyngre utstyr som biler og generatorer til sykehuset. Også dette arbeidet er i rute.

Overfylt fyplass

Torsdag kveld ble det meldt at flyplassen i Haitis hovedstad Port-au-Prince var stengt fordi den var overfylt av fly og hjelpesendinger. Den lille flyplassen har bare én rullebane og begrenset oppstillingsplass for flyene. I tillegg mangler tungt utstyr til lossing av flyene.

Landets eneste flyplass med asfaltert rullebane ligger ved Cap Haitien, flere hundre kilometer nord for hovedstaden.