66-åringen var sjef for det beryktede tortursenteret Tuol Sleng, også kjent som S-21, i Phnom Penh under Røde Khmer-regimet på 1970-tallet.

Av de minst 14.000 menn, kvinner og barn som ble brakt til senteret, slapp bare ti ut med livet i behold. Likene av de andre ble dumpet på dødsmarkene rett utenfor byen.

Tilgivelse

Duch er en av fem Røde Khmer-ledere som nå skal få sine saker prøvd for FNs spesialdomstol. Tiltalen lyder på folkemord, forbrytelser mot menneskeheten, krigsforbrytelser og drap.

Den 66 år gamle tidligere kommandanten er den eneste av de fem som har sagt seg skyldig etter tiltalen, og som har bedt ofrene om tilgivelse.

Mellom 1,5 og 2,3 millioner mennesker, av en befolkning på 8 millioner, måtte bøte med livet under Pol Pot, som selv døde i april 1998, uten noensinne å ha blitt stilt til ansvar for sitt terrorregime.

Sentralt vitne

Et forberedende rettsmøte ble holdt i februar, men selve rettssaken åpner nå. Duch ventes å legge alle kortene på bordet, og kommer også trolig til å bli et sentralt vitne i rettssakene mot de fire andre lederne:

Nuon Chea , også kjent som «Bror nummer to», tidligere Røde Khmer-president Khieu Samphan , Røde Khmers utenriksminister Ieng Sary og Ieng Sarys kone, tidligere sosialminister Ieng Thirith .

Motstand

Tross de voldsomme grusomhetene som skjedde under Pol Pot -regimet, har rettsprosessen trukket ut i mange år før den nå endelig er kommet i gang, Dels har man kranglet om penger og finansiering, dels har det vært strid om hvem som skulle tiltales.

Kritikere sier domstolens uavhengighet trues av anklager om politisk innblanding og korrupsjon. Mange av dagens ledere, inkludert statsminister Hun Sen, tilhørte selv Røde Khmer en periode, men hoppet av og flyktet til Vietnam.

PÅ TILTALEBENKEN: Kaing Guek Eav, også kjent som Duch (i midten), sitter mellom sine advokater i rettssalen i Phnom Penh.
Chor Sokunthea
MINNENE: I dag er hodeskaller og andre "minner" fra Røde Khmer-tiden blitt en turistattraksjon i Kambodsja.
Chor Sokunthea
DUCH, eller Kaing Guek Eav.
Chor Sokunthea