Ekteparet er ført til det FN-støttede folkemordtribunalet i Phnom Penh.

De satt begge i regjeringen under Røde Khmer og ble overlevert til tribunalet i morgentimene. De to er tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten, og Ieng Sary er i tillegg tiltalt for krigsforbrytelser, het det i en kunngjøring fra tribunalet.

Indre krets Ieng Sary regnes ofte som nummer tre i makthierarkiet i Røde Khmer, bak Pol Pot og nestleder Nuon Chea, som i september ble tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten.

Han var visestatsminister i regimet og en av de viktigste beslutningstakerne i Røde Khmer-regimets sentralkomité, mens kona Thirith var sosialminister og Pol Pots svigerinne.

Etter mange år i regimets indre krets, var Ieng Sary på 90-tallet den første sentrale personen som brøt med bevegelsen.

Kambodsjas konge belønnet i 1996 Ieng Sary med et amnesti, og ga ham immunitet mot rettsforfølgelse. Dette amnestiet har senere blitt en hodepine i arbeidet med å stille Ieng Sary for retten, og gjorde at forhandlingene mellom FN og Kambodsja om tribunalet trakk ut i langdrag.

Nekter skyld

Det er stor spenning knyttet til hvordan ekteparet vil forklare seg under rettssaken. Ieng Sary har tidligere nektet all skyld og sagt at alt ansvar lå på Pol Pot som «ene og alene var arkitekten bak partiets politiske linje, strategi og taktikk». Han har også beskyldt nestsjef Nuon Chea for å være den som satte Pots ordre om tortur og henrettelser ut i livet.

— Angrer jeg? Nei. Jeg har ingen anger, for det var ikke mitt ansvar, sa Sary i 1996.

Kambodsjanske medier har samtidig spekulert på om Ieng Thirith er i ferd med å bli dement, noe som kan vil gjøre henne uskikket til å vitne.

Regimets sterke mann Pol Pot, som egentlig het Saloth Sar, døde av sykdom og alderdom i 1998. Røde Khmers skrekkregime kostet i årene 1975 til 1979 opptil to millioner kambodsjanere livet.

IMMUN=? Store menneskemengder hadde møtt opp for å overleveringen til tribunalet.
CHOR SOKUNTHEA
PÅGREPET: Slik bodde Røde Khmer-regimets tidligere utenriksminister Ieng Sary og kona Ieng Thirith.
CHOR SOKUNTHEA