Da står en av sjefene i det betyktede Røde Khmer-regimet i Kabodsja — for retten. Nesten to millioner mennesker mistet livet mellom 1975 og 1979 da Pol Pot og hans Røde Khmer styrte landet.

Det skjedde da lederen Pol Pot og hans lakeier fikk en drøm om å omgjøre landet til et utopisk jordbrukssamfunn.

Alle som på en eller annen måte kunne sies å være utdannede ble betraktet som fiender av Pol Pots bonderevolusjon og sendt til tvangsarbeid på jordene.

Andre, som 78 år gamle Chum Manh, ble anklaget for å være spioner og torturert daglig i det beryktede S-21-fengselet i hovedstaden Phnom Penh.

– En gang ble jeg pisket 200 ganger med en kabel. De drepte konen og sønnen min. De drepte til og med barn som kun var noen få måneder gamle, sier Chum Manh.

Fengselssjef tiltalt

Det er sjefen for S-21-fengselet, 66 år gamle Kaing Guek Eav, bedre kjent som Duch, som tirsdag sitter på tiltalebenken. Duch er anklaget for krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten tortur og drap ved den FN-støttede domstolen som tar for seg ugjerningene som ble begått av Røde Khmer-regimet.

– Jeg vil spørre ham om hvorfor han drepte sitt eget folk og om hvorfor mennene hans torturerte meg, sier Chum Manh, som var bilmekaniker da han ble anklaget for å være spion for den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA og kastet i fengsel.

DIKTATOREN: Pol Pot.
PRASIT SAENGRUNGRUANG

Innrømmer skyld

Prosessen med å bringe Røde Khmer-lederne for retten har tatt lang tid. Pol Pot døde i 1998, men hans nestkomman-derende, Nuon Chea, er blant dem som etter planen skal stilles for retten.Fengselssjefen Duch er imidlertid den eneste som har sagt seg skyldig i forbrytelsene han er tiltalt for. De andre Røde Khmer-toppene hevder at de ikke har gjort noe galt og det er uvisst når rettssakene mot dem kan begynne. Enkelte kritikere har sådd tvil om de noen gang vil stilt for retten.

Vet ikke om rettssaken

En av anklagerne ved domstolen, William Smith, hevder at aktoratet har nok av bevis for hva som foregikk i S-21-fengselet.

– Dette er en veldig viktig dag for domstolene i Kambodsja. Det er første gangen noen stilles til ansvar for Røde Khmers ugjerninger, sier Smith.

På tross av dette vet kambodsjanere flest lite om domstolen som er opprettet. I en fersk undersøkelse kom det frem at 85 prosent ikke kjente til rettssaken som starter tirsdag.

– Disse rettssakene kommer ikke til å bli vellykkede om ikke innbyggerne i Kambodsja har kjennskap til hva som skjer, sier Heather Ryan ved Berkeley-universitetet i California som sto bak undersøkelsen.

Setter punktum

Chum Manh håper på sin side av rettssaken skal sette punktum for et mørkt og vondt kapittel i Kambodsjas historie.

– Jeg føler et sinne som tilsier at jeg gjerne hadde sett Duch henrettet. Men det synet rimer ikke med Buddhas lære. Om de tiltalte sier sannheten om Røde Khmer-regimet bør det telle formildende, sier Chum Manh.

CHOR SOKUNTHEA
TILBAKE I FENGSELET: 78 år gamle Chum Manh er tilbaker i S-21-fengselet. Han er en av kun 14 kambodsjanere som kom unna med livet i behold. Titusener av mennesker ble torturert til døde.
CHOR SOKUNTHEA