Røde Dany, som under studentopprøret i Paris i mai 1968 utfordret makteliten med brostein, har fire tiår senere snudd opp ned på fransk politikk som Grønne Dany.

Overraskelsen

Daniel Cohn-Bendit ble EU-valgets store overraskelse i Frankrike. Den tysk-franske politikerens nye miljøparti Europe Ecologie fikk 16,28 prosent av stemmene og ble like stor som sosialistpartiet og har – hvis Bendit bestemmer seg for det – alle sjanser til å bli en av hoveddirigentene på fransk venstreside.

I tillegg til 68-opprøreren, som i en årrekke har sittet i Europaparlamentet for de tyske grønne, består partiet også av norske Eva Joly, antikorrupsjonsdommeren og anti-globaliseringsaktivisten José Bové.

Med seieren ga Cohn-Bendit en sviende lusing til sentrumspolitikeren François Bayrou, som med skuffende åtte prosent trenger mer enn kunstig åndedrett for å kunne bli Frankrikes neste president i 2012.

Under beltestedet

Bayrou imponerte ikke med en valgkamp som fokuserte på hard kritikk av president Sarkozy. Avgjørende feil begikk Bayrou da han i den avsluttende TV-debatten slo under beltestedet ved å beskylde Cohn-Bendit for å ha forsvart pedofili i en bok skrevet for over 30 år siden.

Med nesten 28 prosent av stemmene ble regjeringspartiet UMP valgets ubestridte vinner, det beste resultatet for et borgerlig fransk regjeringsparti på 30 år. Det at velgerne ikke brukte stemmeseddelen til å straffe en sittende regjering, gir president Sarkozy frie hender til å fortsette reformpolitikken.

Sosialistkrangel

For sosialistene ble valget en katastrofe. 16 prosent er et av de verste resultatene noen gang i et EU-valg. Partiets nye førstesekretær, Martine Aubry, tok sin del av ansvaret, men ga de uendelige, interne personoppgjørene i partiet mellom Ségolène Royal og de gamle elefantene hovedskylden. Problemet er at nedturen trolig vil utløse enda en lederkrise.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

NY STJERNE i fransk politikk - Daniel Cohn Bendit.
PHILIPPE WOJAZER
MOTPOLER: Dette er plakatene som motpolene i fransk politikk, Europe Ecologie (til h. med Cohn Bendit og Eva Joly og Front National til v.
HO