Et møte i Nasa avgjør om Atlantis skytes opp i midten av juli eller om turen blir utsatt til september. En eventuell forsinkelse kommer etter problemer med romstasjonens robotarm Canadarm2. Romfartsbyrået er i utgangspunktet innstilt på en juli-ekspedisjon, melder Spaceflight Now. Canadarm2 løsnet fra festet og slo inn i siden på stasjonen da astronautene fredag testet et problematisk ledd på løftearmen.

Først trodde Nasa-ingeniørene at den 17 meter lange kranen hang seg opp i noen løse wirer under en manøver, men astronautene benektet at de rørte kontrollene. Antakelig spratt armen ut av festet på grunn av spenning som hadde bygget seg opp i mekanismen. Astronautene rapporterte ikke om skader på romstasjonen.

Forsinker to romferger I beste fall forsinker den defekte robotkranen de to neste romfergeturene med tre uker hver. Det betyr at Atlantis skytes opp tidligst 12. juli og Discovery tidlig i august. Den første av romfergene som skal opp, Atlantis, bringer en russisk luftssluse og dokkingstasjon til ISS.

Oppskytningen kan ikke skje før robotarmen på ISS blir klargjort, fordi den skal brukes i monteringen av den russiske modulen. Canadarm2, som er verdt 600 millioner dollar, ble levert til romstasjonen forrige måned.(Origo)