Ledelsen i Robinsons Demokratiske unionsparti (DUP) møttes mandag for å ta stilling til om de vil støtte ham. Etter møtet varslet partiet at det ønsker at Robinson skal fortsette som leder.

Til tross for pressens og politiske motstanderes forsøk på å tvinge Robinson ut av partilederstolen, støtter DUP helhjertet og enstemmig opp om ham som DUP-leder, fortalte partiets nestleder Nigel Dodds til journalister.

Uttalelsen klargjorde imidlertid ikke om Robinson også skal forbli i stillingen som førsteminister.

Flere DUP-politikere gikk allerede før møtet ut med støtte til ham, men anonyme partikilder sier til britiske medier at de tror Robinson uansett kan bli nødt til å trekke seg i løpet av de neste dagene.

Saken sto øverst på dagsordenen da den nordirske forsamlingen kom sammen igjen etter juleferien mandag.

Kriseforslag

Partiet Sinn Féin, som regjerer sammen med DUP, la fram et kriseforslag om at Robinson må forklare seg for forsamlingen, etter at en rekke ledende politikere, med fredsprisvinner David Trimble i spissen, i helgen gikk ut med krav om Robinsons avgang.

I et intervju med BBC spår Trimble at Robinson vil gå av i løpet av de neste dagene.

Saken eksploderte i forrige uke da Robinsons kone Iris, også hun i politikkens førstedivisjon, innrømmet å ha hatt et forhold til en 21-åring.

Hun skal også ha overtalt to rike investorer til å gi henne 50.000 pund, eller nærmere en halv million kroner, for å hjelpe 21-åringen til å starte en kafé.

Vil renvaskes

Forholdet ble kjent da BBC stilte spørsmål ved hvorfor ikke summen var blitt innrapportert til myndighetene, slik loven krever.

Peter Robinson avviser at han har hatt noen som helst kjennskap til saken og nekter derfor å trekke seg. I stedet lover han å renvaske navnet sitt, skriver avisen Times.

Kilder i DUP sa mandag at Iris Robinson trolig kommer til å trekke seg fra nasjonalforsamlingen denne uken. Hun får nå «akutt psykiatrisk behandling», ifølge DUP.

ELSKEREN: Kirk McCambley.
PETER MORRISON