— Det er ingen tvil om at Ritt blir overborgermester. Spørsmålet er om hun også vil konstituere seg med for eksempel De konservative, og isolere Venstre helt, sier kommunalforsker Kasper Møller Hansen ved Universitetet i København.

Ifølge prognosene etter tirsdagens lokalvalg sikret sosialdemokratene seg hele 20 plasser i byrådet i København, en fremgang på fire representanter fra forrige lokalvalg.

- Alminnelige - Vi har gjort det klart at en sosialdemokratisk valgkamp handler om alminnelige menneskers alminnelige problemer, sa en hes og influensaplaget Ritt Bjerregaard til jublende tilhengere på Café Rust på Nørrebro sent tirsdag kveld.

Heller ikke denne gangen hadde den omstridte 64-åringen mediene på sin side, men sikret seg likevel nok stemmer til å kunne runde av en lang karriere i hjembyen.

For uten å sitte i det danske folketinget og regjeringen har Bjerregaard også en fortid som EU-kommissær.

Gikk av Venstre gjorde et elendig valg i den danske hovedstaden, og partiets leder i København, Søren Pind, kunngjorde natt til onsdag at han gikk av.

— Valgresultatet er mitt ansvar. Min person står i veien for samarbeid og innflytelse, sa Pind.

Også i Århus seiret Socialdemokraterne. Partiets kandidat Nicolai Wammen erstatter Venstres Luis Gade som borgermester, etter å ha sikret seg flertall sammen med SF og Enhedslisten i byrådet.

I H.C. Andersens fødeby Odense gjorde derimot De konservative et brakvalg, og erobret borgermesterposten med støtte fra De radikale.

VEGARD VALDE