Flyktningarbeidere sier at striden rundt «Tampa» kan gjøre forholdene enda farligere. Det internasjonale transportarbeiderforbundet ITF mener Australia bærer et tungt ansvar. Med sin steile holdning i «Tampa»-saken undergraver Australia den maritime tradisjonen om at hensynet til skibbrudnes liv går foran alt annet. Konsekvensene kan bli fatale også for australske sjøfolk, mener ITFs generalsekretær David Cockcroft.

ý Vi risikerer i verste fall at sjøfolk som oppdager mennesker i havsnød, tenker på rederiets inntektstap og diplomatiske problemer. Dermed velger de kanskje å se en annen vei, sier Cockcroft til nyhetsbyrået Reuters.

ý Det kan bety at neste gang den australske kystvakten ber om hjelp til et skip, slik de gjorde i tilfellet «Tampa», vil de samme sjøfolkene late som de ikke hører, tilføyer Cockcroft.

Samtidig viser han til at ITF sitter på mye materiale om mishandling av skipbrudne. I 1995 ble åtte filippinske flyktninger drept av mannskapet på det ukrainske lasteskipet «Ruby», som de hadde sneket seg om bord i. Likene ble kastet over bord. Dette er bare en av mange slike blodige affærer, som transportarbeiderforbundet kjenner til.

Kuwait har sagt seg villig til å bygge 15 leire i Indonesia, for å hjelpe landet ut av en krise som driver stadig flere flyktninger ut på havet, og samtidig gi indonesierne billige lån til arbeid blant flyktninger. Hver av de nye leirene skal huse minst 50 familier.

I den store sammenhengen blir den kuwaitiske hjelpen likevel en dråpe i havet:: Ifølge indonesiske tjenestemenn lever det i dag mer enn 1,3 millioner flyktninger fra religiøse og politiske konflikter i provisoriske leire i 19 av Indonesias 26 provinser.

NTB-REUTERS-AFP London