Paweù Lisicki er sjefredaktør i en av Polens ledende aviser, den konservative Rzeczpospolita. Han mener mye tyder på at det politiske landskapet i Polen blir like vanskelig etter valget den 21. oktober som det er nå.

— De to største partiene - det regjerende, nasjonalkonservative PiS og det liberale opposisjonspartiet PO - er omtrent like store på meningsmålingene. Slik er situasjonen også i parlamentet i dag, sier Lisicki.

Mye av valgkampdekningen i polske medier handler derfor om hvem som kan tenkes å gå sammen i en koalisjon. Meningsmålingene tyder på at de små partiene - ultrakatolske «Ligaen av polske familier» og bondepopulistene i «Selvforsvarspartiet» - begge kan ryke ut av parlamentet. I så fall blir det bare tre partier igjen i Sejmen, som parlamentet kalles. Det spekuleres i alle mulige koalisjoner, ingen vil binde seg før valgresultatet er klart.

Lisicki mener likevel polsk politikk er i ferd med å stabilisere seg.

— På 1990-tallet var det lett å danne nye partier og komme inn i parlamentet. I dag er dette svært vanskelig - blant annet på grunn av endringer i regelverket for hvem som får pengestøtte. Vi har de samme partiene og de samme hovedpersonene som ved valget for to år siden.

Økonomisk politikk har ikke vært noe stort tema i valgkampen hittil. Det ventes en vekst i økonomien på nesten syv prosent i år, snittlønnen har steget sterkt, arbeidsledigheten er synkende, på vei ned mot ti prosent.

— Folk flest er ganske fornøyd med utviklingen. Derfor snakker heller ikke politikerne om det.

Lisicki konstaterer også at venstresiden i polsk politikk synes å være varig svekket. De gjorde et elendig valg i 2005, og ligger ikke stort bedre an nå.

— At eks-president Kwasniewski blir kjørt frem som kandidat viser mest av alt de mangler en sterk leder. Jeg tror ikke engang han er særlig interessert i å bli statsminister. Han har hatt sin tid på toppen, sier redaktør Lisicki.