Uttalelsene kom under en pressekonferanse i Singapore torsdag morgen, og ble gjentatt da han vel to timer senere viste et gedigent pressekorps rundt på "Tampa", hvor arbeidet torsdag var i full gang med å losse frakten som egentlig skulle ha kommet til Singapore for drøyt en uke siden.

Tross gjentatte spørsmål om helteinnsatsen på "Tampa", ville verken Rinnan selv eller noen andre av besetningen kalle seg helter.

— Vi gjorde bare vår jobb, sier førstestyrmann Grete Bugge til NTB.

Hun sier at hun støtter kapteinen i alle hans avgjørelser, også avgjørelsen om å gå inn til Christmas Island.

— Vi fikk beskjed om at situasjonen var livstruende for flere av flyktningene. Han hadde ikke noe annet valg, sier Bugge om sin kaptein.

Ikke kommentere

På pressekonferansen ville Rinnan heller ikke kommentere at den australske statsministeren, John Howard, har gått ut og kritisert Rinnan og sagt at han overdrev situasjonen for flyktningene om bord.

— Det vil jeg ikke kommentere. Det får stå for hans regning. Jeg var redd for at folk skulle dø om bord, sa Rinnan, som la til at han ikke ville ha gjort noe annerledes hvis han fikk muligheten til å gjøre det om igjen.

-Skuffet

Rinnan sa til NTB etter pressekonferansen at han ikke vil kommentere uttalelsene fra den australske statsministeren og utenriksministeren.

­- Men jeg er skuffet over det. Det må jeg jo få lov til å si. Jeg hadde ventet en litt annen behandling, sier Rinnan til NTB.

Glad i ansiktet og lettet over at flyktningdramaet er over, må Rinnan mens han snakker med NTB svare på spørsmål fra en australsk journalist om hvor mange barn han har, og hvor gammel han er etc. - Ja, familien min er også glad, sa Rinnan og vendte seg igjen mot NTB. ­- Men hvorfor vil du ikke beskrive deg som en helt? - Nei, jeg føler det ikke sånn. Har bare gjort det jeg hadde å gjøre jeg, svarer Rinnan.

Sjøens uskrevne lov

Og dette sa den norske "Tampa"-kapteinen også gang på gang på pressekonferansen. - Det er en uskreven lov til sjøs, om å redde folk i nød. Den fulgte jeg, og den vil jeg følge igjen hvis jeg igjen får melding om folk i nød, sa Rinnan.

Sammen med overstyrmann på "Tampa", Christian Maltau, beskrev han situasjonen blant besetningen og mannskapet som rolig og profesjonell mens redningsaksjonen pågikk, og også etter at australske kommandosoldater bordet skipet.

— Vi visste ikke at de var soldater før de kom helt inntil oss. Da var det for sent å bruke vårt sikkerhetsopplegg mot pirater, fleipet Rinnan på pressekonferansen.

Rinnan beskrev kommandosoldatene som truende.

Truende

— De var alle bevæpnet, sa Rinnan. Til NTB sier kapteinen at kommandosoldatene ga beskjed om at de ville ha "Tampa" bort fra Christmas Island. -De ba meg om å gå ut til 12 nautiske mil utenfor Christmas Island, men det nektet jeg, sier han. Kommandosoldatene viste seg imidlertid å bli en lettelse for besetningen på "Tampa".

— Vi var glad for å få hjelp til å ta oss av flyktningene, ettersom situasjonen om bord ble mer og mer anspent, sier Rinnan. Og flyktningene forsto at det var australske kommandosoldater som kom om bord, men gruppen holdt seg rolig.

— Vi hadde gitt dem beskjed om å holde seg rolig og ikke hoppe over bord, samme hva som skjedde, sa Rinnan.

Overstyrmann Christian Maltau var i kontakt med sin far som er overlege ved Regionsykehuset i Tromsø, flere ganger under perioden flyktningene var om bord på "Tampa". Maltau beskrev situasjonen for flyktningene som vanskelig.

— Jeg var redd for at flere ville dø. Som kaptein Rinnan har sagt, vi er sjøfolk og ikke leger, men vi hadde flere bevisstløse, og vi anså situasjonen slik at vi kunne få dødsfall.

Da er det lett å sitte bak et skrivebord og si at vi overdriver, sa Maltau oppgitt, med hentydning til uttalelsene fra den australske statsministeren.