Partiet måtte tåle hard kritikk for at det angivelig bøyer seg for press fra terrorister og motsetter seg en fordobling av styrken til rundt 200 kvinner og menn fra våren 2006 av. I forrige uke ble en svensk soldat drept og tre andre såret i et angrep i Afghanistan.

– Vi har gjort det klart at vi ikke vil la oss styre av trusler av denne typen. Hensikten med slike angrep er å skremme Sverige og andre, sa forsvarskomiteens leder Eskil Erlandsson fra Centerpartiet under debatten i Riksdagen.

Plenum

Erlandsson tilføyde at han hadde håpet alle partiene i den sammenslåtte komiteen ville stille seg bak en fordobling av Afghanistan-styrken. Riksdagens plenum ventes å fatte det formelle vedtaket om fordoblingen i løpet av neste uke.

Ifølge den svenske forsvarssjefen Håkan Syrén er det fortsatt uklart hvem som sto bak angrepet mot de svenske soldatene sist fredag. De tilhørte elitestyrken SSG og var i Afghanistan for å rekognosere foran den planlagte forsterkningen av den svenske styrken.

Forsvarssjefen tror ikke angrepet med hensikt var rettet mot svenske soldater. – Jeg er overrasket over at det skjedde i det hele tatt, for til nå har området rundt Mazar-i-Sharif nord i Afghanistan, der svenskene befinner seg, vært forholdsvis rolig, sa Syrén tirsdag.

Følger

Hvis det svenske forsvaret finner ut at angrepet er et varsel om varig endring av situasjonen, vil det få følger for forsterkningene som nå skal sendes til Afghanistan. De vil i så fall få en annen utrustning og andre instruksjoner enn de svenske soldatene som allerede er i landet.

Den svenske forsvarssjefen avviser forslag om bare å sende panserkjøretøyer for å beskytte styrken som allerede er på plass. – Soldatene er der for å hjelpe befolkningen, og da kan man ikke skjerme seg helt bort fra folk, sier Syrén.

Den danske regjeringen varslet tidligere denne uken at den vil fordoble Danmarks styrke i Afghanistan. Få detaljer om den danske opptrappingen er kjent, men ifølge nyhetsbyrået Ritzau skal de nye soldatene settes inn i den uroherjede Helmand-provinsen sør i landet.