Panikkrommene har i likhet med vanlige tilfluktsrom vegger av armert betong. Men til forskjell fra de alminnelige tilfluktsrommene, er de også utstyrt med luftkondisjonering, vannklosetter og telefon.

Mange har dessuten skjulte elektriske ledninger som skal gi inntrengere strømstøt. De mest avanserte har dyser som kan sprøyte ut superlim på gulvet, og bokstavelig talt lime inntrengerne fast til politiet ankommer.

Fra øst til vest? Betegnelsen "Panikkrom" er hentet fra en populær film med den amerikanske stjernen Jodie Foster. Sikkerhetseksperter og forretningsfolk tror utstyret kan bli etterspurt også i Europa og USA – det vil i så fall ikke være den første trenden som sprer seg fra Østen til Vesten.

Etterspørselen i Asia skyldes ikke minst en serie kidnappinger av folk i de øvre samfunnslagene. Disse bortføringene har rammet velstående familier i Taiwan, Hongkong, Macau og Filippinene, og endog nyrike personer i det gradvis mindre kommunistiske Kina.

Kidnappingsbølgen begynte med bortføringen av Hongkong-magnaten Li Kashings sønn Victor Litzarkuoi i 1996. Litzarkuoi ble satt fri etter at Li Kashing hadde betalt en sum tilsvarende nesten halvannen milliard norske kroner i løsepenger.