FRANK M. ROSSAVIK

— Denne løsningen er så dårlig at selv jeg skal stemme nei. Alle vet at jeg personlig er den som ville tjent mest økonomisk på planen. De neste 20 på listen er medlemmer av min familie. Men vi kan bare ikke akseptere dette!

Vi møter Constantinos Lordos, en av Kypros' rikeste menn, en tidlig morgenhalvtime på Hilton hotell. Han har det travelt, men siden vi kommer fra Norge har han tatt seg tid.

Da fredsmekler Stein Støa og statssekretær Jan Egeland, støttet av USA og EU, jobbet på Kypros midt på 1990-tallet, var Lordos en av støttespillerne. Støa karakteriserer ham som «en god mann».

Brobygger

Og det var verken første eller siste gang Lordos, en av Kypros' rikeste menn, arbeidet aktivt for fred. Han har drevet eller gitt økonomisk støtte til prosjekter som kunne bygge bro mellom nord og sør siden 1980-tallet.

— Jeg vil fortsette arbeidet, men Annan-planen gjør meg bare trist. Vi kan ikke leve med en avtale som går så klart i vår disfavør. Den pålegger oss gresk-kyprioter å betale 90 prosent av kostnadene ved gjenforening. Den opprettholder Tyrkias status som «garantimakt» med spesielle rettigheter til å intervenere politisk på Kypros.

— Vi nekter å fortsette som noe slags protektorat under verken Hellas eller Tyrkia. Vi vil være et selvstendig, fredelig, demilitarisert land, sier Lordos til Bergens Tidende.

Ingenting å frykte

— Vi er et høyt utviklet, sivilisert og ganske rikt land. Vi står ikke tilbake for Hellas og Tyrkia på noen måte.

Lordos legger til at Tyrkia ikke lenger har noen legitim grunn til å frykte for tyrkisk-kypriotenes rettigheter, i alle fall ikke nå som Kypros blir medlem av EU.

— Og skulle vi behandle tyrkisk-kypriotene så forferdelig dårlig, trenger jo ikke Tyrkia noen spesialstatus for å gripe inn!

Måtte flykte

Lordos-familien bodde i det tidligere ferieparadiset Famagusta i nordøst. Allerede da var de store, ikke minst i hotellbransjen.

— Da invasjonsstyrkene kom, begynte de med plyndring, voldtekter, drap og bortføringer. Vi måtte flykte sørover i løpet av to timer og fikk ikke ta med eiendelene våre engang, sier Lordos.

Han mistet ingen av sine egne familiemedlemmer.

— Men både venner og slektninger ble drept eller forsvant, sier han og minner om at gresk-kypriotene fortsatt har flere enn 1600 på listen over «savnede».

Uverdig og farlig

Constantinos Lordos og familien bygde seg opp på ny. I dag eier de blant annet noen av Kypros' største og mest luksuriøse hoteller og eiendomsprosjekter.

— Hva skjer etter det forventete nei?

— Vi får en vanskelig periode, men det internasjonale samfunnet må forstå at de må hjelpe oss til en bedre avtale. Kofi Annans plan er både farlig og uverdig for oss, sier Constantinos Lordos.

JA-KVINNER: Disse tyrkisk-kypriotiske kvinnene går for ja til gjenforening. FOTO: REUTERS/FATIH SARIBAS
NEI-MANN: Constantinos Lordos måtte flykte fra Famagusta. Han er en av Kypros' rikeste menn, har brukt mange penger på brobygging - men i morgen stemmer han nei. FOTO: JUHA ROININEN <p/>