– Vi mener en våpenhvile er presserende. Det er imidlertid viktig å oppfylle betingelsene som gjør den varig, sa Rice til pressen på turen mot Midtøsten natt til mandag.

Rice understreker at målet med turen hennes er å få satt betingelsene for en våpenhvile og å ta tak i den humanitære krisen i Libanon. Både president George W. Bush og utenriksminister Rice har til nå pekt på at årsaken til konflikten må takles først – nemlig Hizbollah – før en våpenhvile er hensiktsmessig.

– Det viktigste er at hva vi enn gjør, så må det føre til at Libanon får suverenitet over sitt eget territorium, understreket Rice på flyet til Israel. Den amerikanske utenriksministeren skal besøke både Israel og de palestinske områdene.

Stanser ikke angrep

Samtidig uttaler Hizbollah-lederen Sayyed Hassan Nasrallah at det ikke kommer på tale å stanse rakettangrepene mot Israel.

–Israelske inntog vil ikke få politiske konsekvenser dersom de ikke sørger for en stans i angrepene mot de sionistiske bosettingene. Jeg kan forsikre dere om at dette målet ikke vil bli nådd, sier Nasrallah i et intervju med den libanesiske avisen As-Safir.

Rice tar med seg en innstendig oppfordring fra Saudi-Arabia om å arbeide for en våpenhvile når hun starter sitt besøk i Midtøsten i Israel. Før Rice dro fra Washington, deltok hun søndag i president George W. Bushs møte med den saudiarabiske utenriksministeren og landets ambassadør til USA.

– Vi ba om en våpenhvile for å få i stand en stans i de fiendtlige handlingene, sa utenriksminister prins Saud al-Faisal etter møtet med Bush Rice.

Kamper

Samtidig med den diplomatiske tautrekkingen om Libanon-konflikten fortsetter kampene.

Israelske krigsfly fortsatte angrepene på Sør-Libanon natt til mandag etter at en rekke Hizbollah-raketter har rammet nord i Israel i løpet av helgen. To geriljakrigere fra Hizbollah er ifølge hæren tatt til fange av israelske soldater og ble pågrepet i landsbyen Maroun al-Ras i Sør-Libanon.

Den israelske militæroffensiven i Libanon mot Hizbollah-geriljaen kommer til å fortsette i flere uker, ifølge en israelsk general.

– Målet er å vinne. Hvor lang tid kommer det til å ta? Etter min mening flere uker, sier general Udi Adam, som er sjef for styrkene i Israels nordligste region.

Angrep på flyktningleir

Natt til mandag ble seks personer såret da den palestinske flyktningleiren Rashidiyeh i Sør-Libanon ble rammet av israelsk artilleriild, ifølge libanesisk politi. Fem granater rammet flyktningleiren, og en av de sårede skal være en fire måneder gammel baby.

Den israelske offensiven mot Libanon startet etter at Hizbollah 12. juli drepte åtte israelske soldater og bortførte to. Over en halv million mennesker er drevet på flukt som følge av krigshandlingene.

Over 400 menneskeliv er gått tapt i konflikten. I Libanon har 369 mennesker måttet bøte med livet, mens 37 personer er drept i Israel, ifølge tall fra Reuters.

GIL COHEN MAGEN
YONATHAN WEITZMAN