Shannon (NTB-Reuters): Rice og Gates, som besøker Egypt og Saudi-Arabia sammen, vil oppfordre landene i regionen til å gjøre mer for å støtte USA i Irak, men Rice avviser at de krever medgjørlighet i bytte mot våpenpakken.

– Dette er ikke en byttehandel. Vi samarbeider med disse landene for å slå tilbake ekstremismen, sa Rice til pressefolk som var sammen med henne på flyet.

– Vi har alle samme interesse i at Irak blir stabilisert og kan forsvare seg selv om sitt nye politiske system, sa hun mens flyet mellomlandet i Irland for å fylle drivstoff.

Hun la til at formålet med våpenpakken er å styrke de moderate USA-vennlige landene mot Iran, Syria, Hizbollah og al-Qaida.

Før hun reiste fra USA, opplyste Rice at USA skal gi Egypt våpen for 13 milliarder dollar, Israel for 30 milliarder og Saudi-Arabia og andre golfstater for minst 20 milliarder dollar – til sammen våpen for 63 milliarder dollar (rundt 380 milliarder kroner).

Våpenpakken til Saudi-Arabia omfatter blant annet rakettskjold, varslingssystemer og materiell til luftvåpenet og marinen.

Iran kritiserte våpenpakken og anklaget USA for å prøve å skape frykt og splittelse i Midtøsten og destabilisere hele regionen, men Rice svarte ved å si at det er Iran som destabiliserer Midtøsten.

Rice og Gates møter ministere fra Saudi-Arabia og de fem golfstatene, Jordan og Egypt i den egyptiske badebyen Sharm el-Sheikh tirsdag. Senere reiser de til Saudi-Arabia for å ha middag med kong Abdullah. Onsdag reiser Rice videre til Israel og Vestbredden.

KOMMER MED VÅPEN: Condolezza Rice.
DENNIS COOK, AP