Søndag innledet Rice et fire dagers besøk i Midtøsten der hun skal forsøke å samle partene om et felles utgangsdokument foran konferansen som etter planen skal finne sted i Maryland i USA i november.

Rice ga imidlertid uttrykk for svært nøkterne forventninger da hun søndag reiste til Israel. De neste dagene skal hun videre til de palestinske områdene, Egypt og Jordan.

– Jeg forventer ikke at disse møtene vil føre til et gjennombrudd når det gjelder dokumentet, sa Rice. Hun fremholdt at situasjonen er svært delikat og at partene nå må legge bånd på seg.

– Når vi forsøker å bevege oss mot etableringen av en palestinsk stat, må vi være svært forsiktige med handlinger og uttalelser som kan svekke tilliten til at partene virkelig ønsker en tostatsløsning, sa Rice.

Uttalelsen ble gitt etter at hun ble spurt om en kommentar til at Israel i forrige uke konfiskerte et landområde mellom Øst-Jerusalem og en israelsk bosetting på Vestbredden. Konfiskeringen har ført til frykt for at Vestbredden vil bli delt i to.

Olmert først

Rice skulle søndag først snakke med Israels statsminister Ehud Olmert. Han mener imidlertid at det ikke er nødvendig at det utarbeides felles mål for konferansen i USA, slik palestinerne ønsker.

– Samtaler mellom oss og palestinerne bør være balanserte og forsiktige med en intensjon om å komme fram til en felles uttalelse under det internasjonale møtet, selv om en slik uttalelse aldri har vært en betingelse for å holde toppmøtet, insisterte Olmert før møtet med Rice.

Han avviser også en tidsplan for en eventuell fredsprosess.

– Jeg mener at det å sette opp en tidsplan for en slik prosess, snarere vil skape problemer enn å løse dem, sa Olmert til kolleger i regjeringen.

Forhandlingsteam

USA har tatt initiativ til konferansen i et forsøk på å gi nytt liv til fredssamtalene mellom Israel og palestinerne. I forrige uke innledet Israel og palestinerne forhandlinger om et felles utgangspunkt for møtet.

Palestinernes president Mahmoud Abbas sa tidlig at han ikke ønsker å delta på en konferanse uten utsikt til konkrete resultater, og arabiske land har også vært skeptiske til å delta hvis Israel ikke viser vilje til reelle forhandlinger med palestinerne.

Israels forhandlingsteam ledes av utenriksminister Tzipi Livni, mens palestinernes tidligere statsminister Ahmed Qurie er hennes motpart. Livni er kjent for å være mindre komprosmissvennlig i Palestina-spørsmålet enn mannen som var ventet å lede teamet, visestatsminister Haim Ramon.

ADVARTE: Israels forsvarsminister Ehud Barak snakker med USAs utenriksminister State Condoleezza Rice i Jerusalem.
POOL