– Den amerikanske økonomien er solid, strukturen er god og det langsiktige økonomiske grunnlaget er sunt, sa Rice da hun holdt det offisielle åpningsforedraget på det topptunge årsmøtet i Verdens økonomiske forum (WEF) i Davos onsdag kveld.

Hun understreket at USA ikke vil bli navlebeskuende tross den siste tidens turbulens, at landet vil fortsette å hilse utenlandske investeringer velkommen og støtte opp om frihandel.

– Vår økonomi vil forbli en ledene maskin for global økonomisk vekst, sa Rice.

Mørke skyer

Den pågående finanskrisen i verdensmarkedet har så langt overskygget det gnistrende vinterværet i Davos, hvor verdens finanselite møtes til sin årlige diskusjonsklubb.

– Verden er inne i sin verste finanskrise på 60 år, fastslo finanslegenden George Soros i en artikkel i Financial Times onsdag, som en dyster hilsen til de rundt 2.500 deltakerne.

Markedskrisen, som toppet seg med den amerikanske sentralbankens solide rentekutt, kan være slutten på en boble som har vart siden annen verdenskrig, mener Soros, som fulgte opp sin analyse da diskusjonene startet i alpebyen.

– Sentralbankene mistet kontrollen da de tillot finansinstitusjonene å utvikle sine nye kreative låneprodukter og overlate risikostyringen til dem, sa Soros.

Mer pessimisme

Finanskrisen var et naturlig tema for de første plenumsdebattene i det økonomiske forumet, og den gryende oppgangen i verdensmarkedene onsdag dempet ikke pessimismen blant brorparten av økonomene på møtet.

– Kontrasten til møtet i fjor, da stemningen var veldig optimistisk, er rimelig stor. Jeg håper at ikke pessimismen skal ta helt overhånd, slik som optimismen kanskje har tatt overhånd tidligere år, sier Børge Brende, som er en av direktørene i WEF.

Et sentralt spørsmål de neste dagene er om resten av verden kan klare å styre klar av nedgangen i USA, ledet av gode tider i land som Kina, India og Russland.

Lungebetennelse

Ordet «decoupling» ser ut til å seile opp som begrepet alle vil mene noe om på møtet – under debatter med temaer som «Når USA nyser, vil da verden bli forkjølet?». Mange ser ut til å mene at dette fortsatt er tilfellet, og enkelte mener USA nå har fått lungebetennelse.

– Verden kan ikke koble seg fra den harde landingen i den amerikanske økonomien, fastslo økonomiprofessor Nouriel Roubini i de innledende debattene onsdag.

Den amerikanske banken Morgan Stanleys stjerneøkonom Steven Roach slo på sin side fast at den amerikanske sentralbanken handlet i panikk da den kuttet renten tirsdag.

– Det var markedet som skrek etter at noe måtte skje. Er det en måte å styre en sentralbank på, spurte en svært kritisk Roach.

Men utover dagen kom også mer optimistiske stemmer til orde i debatten, og den amerikanske sentralbanken fikk ros fra andre økonomer.

– Finansielle kriser har komme hvert femte år de siste hundre årene og de har alle blitt løst, fastslo toppsjef James Dimon i finanskonsernet JPMorgan Chase & Co.