Statuen ble veltet ned fra den mange meter høye sokkelen med en vaier som var festet til traktoren. Den gikk i knas til stor jubel fra irakerne som var til stede, bare et par timer etter at amerikanske soldater ankom plassen foran hotellet.

Iraks gamle flagg

Irakerne hoppet og trampet på restene av statuen, mens andre hengte et irakisk flagg opp på fundamentet. Det tok en stund for amerikanerne å feste vaieren rundt nakken på den 6 meter høye statuen, som en løkke rundt Saddams hals. De måtte også passe på at ingen ble skadd da statuen gikk i bakken.

Før vaieren ble festet, la en marineinfanterist et amerikansk flagg over ansiktet på Saddam. Men flagget ble raskt skiftet ut med et irakisk flagg.

Bare minutter etter at amerikanerne først kom til plassen, strømmet hundrevis av irakere til. Mange tok av seg skoene og kastet dem på statuen, noe som for muslimer er et sterkt uttrykk for forakt.

Slo med slegge

Flere av dem klatret opp på statuen på en stige og festet et tau rundt statuens hals, mens andre gikk løs på fundamentet med slegger, før det tunge amerikanske militærkjøretøyet med en stor kran kom rullende fram for å hjelpe. Flere titall gutter og menn klatret opp på kjøretøyet.

Granittstatuen ble reist så sent som i april i 2001 og er omgitt av 37 søyler som symboliserer året da Saddam ble født, 1937.

Scenen kunne minne om kvelden da Berlinmuren ble hakket i stykker i 1989, eller om scener i Øst-Europa da statuer av Lenin og andre kommunistledere ble veltet.

Også andre steder i Bagdad har jublende innbyggere gitt uttrykk for sitt raseri mot regimet ved å ødelegge bilder og statuer av Saddam.

Amerikanske styrker som inntok byen, møtte bare sporadisk motstand onsdag, og sa at velkomsten de fikk var varmere enn de hadde ventet.

Kolonnen med amerikanske stridsvogner og andre militære kjøretøyer ankom plassen foran Hotel Palestine onsdag ettermiddag. Mange av journalistene kom ut av hotellet for å snakke med marineinfanteristene.

(NTB)