Usbekiske myndigheter lot det forbigå i stillhet at Karimovs sjuårsperiode som president gikk ut 22. januar. Det tyder på at han har et fast grep om makten og ikke har tenkt å forlate presidentstolen i det sentralasiatiske landet, mener analytikere.

Grunnloven i landet sier at presidenten skal sitte i embetet i sju år. Siden Karimov sist ble innsatt 22. januar 2000, betyr det at hans periode utløp 21. januar i år. Men samtidig sier valgloven i landet at valg må avholdes i desember det året presidentens periode utløper – i dette tilfellet desember 2007.

– Uansett om dette er en bevisst skapt rettslig tvetydighet eller ikke, er det definitivt en nyttig en, sier Michael Hall, som er prosjektdirektør for Sentral-Asia ved tankesmia International Crisis Group.

– Det er ingenting som tyder på at Karimov er i ferd med å gå av, og han skal visstnok stille til valg for å få nok en periode i desember, sier Hall.

Karimov, som kom til makten i Usbekistan allerede i 1989, er blitt skarpt kritisert for brudd på menneskerettighetene, og for ikke å tillate noen politisk opposisjon.