Etter planen skulle rettssaken starte i Ndolo-fengselet i Kinshasa klokken 09 tirsdag morgen. Men ved 09.30-tiden var retten ennå ikke satt, og ifølge Dagbladet har fengselsdirektør Flory Kadimba nå kunngjort at rettsforhandlingene skal flyttes til et annet rom inne i fengselet.

French er tiltalt for drap på kameraten Tjostolv Moland, som ble funnet død på cellen de to delte i august i fjor.

— Jeg må jo ha troen på en frifinnelse, at rettferdigheten vil seire til slutt, sa French til Dagbladet mandag.

Frenchs mor Hilde Kari French og hans norske advokat Hans Marius Graasvold er til stede for å følge rettssaken. Det samme er også representanter fra norske myndigheter, blant annet UDs spesialutsending Kai Eide og etterforskere fra Kripos.

Følg rettsaken direkte her:

— Godt forberedt

— Nå er vi klare. Vi har forberedt oss så godt vi kan. Vi håper de vitnene vi har meldt inn får forklare seg og at de får snakke så lenge som de må. Utover det er det ikke noe mer vi kan gjøre nå, sier Graasvold til NTB.

Han er på plass i Ndolo-fengselet for å følge rettssaken, men får ikke føre saken i rettsforhandlingene. Det er det kun Frenchs kongolesiske forsvarer som kan gjøre.

Det er ennå ikke kjent om etterforskerne fra Kripos får vitne under rettssaken eller ikke.

French er både norsk og britisk statsborger, og også den britiske konsulen i Kinshasa er på plass for å følge rettssaken. Også mange norske pressefolk er til stede for å dekke rettssaken.

De siste dagene har French snakket med sine advokater om hvordan han bør ordlegge seg i rettssaken som etter planen skal vare i tre dager.

— Det er så lett å bli misforstått, så jeg må passe på å være veldig tydelig og tenke på hvordan jeg formulerer meg, sier han.

Overraskelse

Den 31 år gamle nordmannen er allerede dømt til døden for blant annet medvirkning til drap, væpnet ran og spionasje.

Da nordmannen ble funnet død den 18. august i fjor, ble en omfattende etterforskning utløst. Norske kriminalteknikere og en erfaren rettsmedisiner ble invitert til å delta under den kongolesiske etterforskningen av saken. Sammen la de fram en felles konklusjon om at det ikke lå noe kriminelt bak dødsfallet.

Overraskelsen var massiv da den militære påtalemyndigheten flere måneder senere, i begynnelsen av desember, likevel tok ut tiltale mot Joshua French. Den mente at han hadde bedøvet Moland med medikamenter og etterpå kvalt ham.

Tiltalen er siden blitt avvist av de aller fleste, og flere kongolesere har også stilt seg tvilende til vurderingen av funnet.

— Da Moland ble funnet død, hadde han pene klær og nypussede sko på seg. Ingenting, heller ikke de tekniske funnene, tilsier at dette var et drap, noe det norske politiet har skrevet i klartekst i sin rapport, sa advokat Marie André Mwila Kayembe som er blitt utnevnt som Frenchs kongolesiske forsvarer i retten.

Tro på frifinnelse

Mandag fortalte han en sammensatt gruppe av menneskerettighetsgrupper hvilke funn som var gjort da Moland var funnet død, og hvorfor disse funnene ikke var i overensstemmelse med en tiltale om overlagt drap. Derfor uttrykte også Kayembe stor tiltro til at Joshua French blir frifunnet.

Første rettsdag vil for en stor del handle om å sette rammene for avviklingen av saken. Partene vil begjære sine vitner oppnevnt og gi en presentasjon av hva slags beviser de ønsker å legge fram for dommerne. Deretter vil selve rettssaken starte.

Det er i utgangspunktet satt av tre dager til forhandlinger, men dommer og øverste leder for militærtribunalet i Kinshasa, kaptein Serge Kabongo, uttalte mandag at det er først når rettssaken er i gang, at en vil få vite hvor lenge en rettsprosess vil vare.