Mens dørene var lukket under de to første dagene av rettssaken, ble de onsdag åpnet for ti utvalgte pressefolk samt utenlandske diplomater.

– Ti journalister vil kunne følge rettssaken i ettermiddag, fortalte en talsmann for regimet onsdag morgen, uten å begrunne avgjørelsen.

Fem av journalistene vil være fra utenlandske medier, mens de øvrige fem vil være lokale. Det er første gang at militærregimet lar rettssaker mot ledende demokratiforkjempere gå for åpne dører.

Fem års fengsel

63 år gamle Aung San Suu Kyi, som fikk Nobels fredspris i 1991, har tilbrakt 13 av de 19 siste årene i fengsel og husarrest.

Nå er hun tiltalt for å ha brutt betingelsene for husarrest, etter at en amerikaner svømte over en innsjø og tok seg inn i hjemmet hennes.

Kritikerne anklager militærregimet for å benytte hendelsen som påskudd for å forlenge den seks år lange husarresten som formelt utløper 27. mai. Nå risikerer hun fem år bak murene i det fryktede Insein-fengselet.

– Parodi

Ni tidligere fredsprisvinnere gikk onsdag hardt ut mot militærregimet i Burma og kaller rettssaken en parodi.

– Det eksisterer ikke noe rettsvesen i Burma, skriver de ni fredsprisvinnerne i et brev til FNs generalsekretær Ban Ki-moon og generalsekretær Surin Pitsuwan i Den sørøstasiatiske samarbeidsorganisasjonen ASEAN.

Brevet er undertegnet Oscar Arias, Desmond Tutu, Jody Williams, Rigoberta Menchu, Adolfo Perez Esquivel, Wangari Mathaai, Shirin Ebadi, Betty Williams og Mairead Corrigan Maguire.

Nobelkomiteen har også kritisert behandlingen av den burmesiske demokratiforkjemperen og betegnet i et åpent brev i forrige uke fengslingen av henne som «totalt uakseptabel».

STRENGE SIKKERHETSTILTAK: Gatesperringer og soldater skal hindre demonstrasjoner i forbindelse med rettssaken mot Aung San Suu Kyi i Rangoon.
HO
FOR RETTEN: Aung San Suu Kyi risikerer fem nye år i fengsel.
HO