Washington: Allerede før det amerikanske mellomvalget blir avgjort, er Obama-æraen umiskjennelig forbi i Washington. I alle fall om man tar en titt i suvenirkiosken på Union Station.

Der hyllene inntil nylig bugnet av Obama T-skjorter og kaffekopper med presidentens bilde, er han nå plassert bakerst sammen Bill Clinton og George W. Bush. I første rekke ligger nå Tea Party-bevegelsens symboler, slangebildet fra den amerikanske revolusjon og slagordet «Ikke trå på meg».

— Vi selger virkelig mange av dem for tiden. Det er helt vilt, sier ekspeditrisen Jeanie. - I går måtte vi bestille flere T-skjorter. Ifølge Jeanie er det imidlertid ikke lenger noe særlig salg av Obama-artikler.

Og det gjelder ikke bare i Washington. Også i resten av USA har president Obama mistet magien og tiltrekningskraften. Til Obamas aller siste valgmøte, som ble holdt i Cleveland søndag, fikk presidenten oppleve at han ikke engang klarte å fylle plassene i auditoriet hvor han og visepresident Joe Biden kom med en siste appell til velgerne.

Rundt 5000 av de 13.000 plassene sto gapende tomme, en skrikende kontrast til valget i 2008 da mer enn 80.000 kom for å se Obama like før valget.

Artikkelen fortsetter under bildet

Rob Carr

PÅ VEI? Christine O'Donnell, Tea Party-bevegelsens kandidat og republikaner, kan være på vei fra Delaware til Senatet.

Handlingslammet

Faktisk er stemningen vendt mot demokratene i en grad som nesten aldri har vært tilfelle i nyere amerikansk historie. Ifølge Pew Research Center har republikanerne aldri vært mer motivert og entusiastisk foran et valg.

Dermed vil USA ganske sikkert våkne opp til et delt Washington onsdag, der Det hvite hus tilhører demokratene, Representantenes hus er på republikanernes hender og Senatet enda mer handlingslammet enn ellers.

Ikke akkurat oppskriften på en effektiv politisk struktur. Selv om USA står overfor enorme utfordringer de neste årene med å få ned arbeidsløsheten, som er historisk høy, få det eksploderende budsjettunderskuddet under kontroll og avslutte krigene i Irak og Afghanistan, venter de fleste ekspertene at USA er på vei inn i et politisk dødvann som vil vare frem til presidentvalget i 2012.

Som Julian Zelizer, professor i politikk ved Princeton University, uttrykte det: — Hvis republikanerne får kontroll med Kongressen, vil det føre til fullstendig stillstand.

— Det vil være svært liten sjanse til å bli enige om noen av de viktige utfordringene, sier han.

Hatefull stemning

For å gjøre vondt verre er det ingen ting som tyder på at stemningen eller samarbeidsviljen mellom de to store amerikanske partiene vil være bedre etter valget. Tvert imot.

I et intervju med National Journal sa den republikanske lederen i Senatet, Mitch McConnell, rett ut at «det aller viktigste vi ønsker å oppnå er at president Obama ikke blir gjenvalgt».

Ikke akkurat en utstrakt eller resultatorientert hånd, men det virker som om også presidenten har lagt drømmen – eller i alle fall retorikken – om samarbeid på hyllen. I en tale på et valgmøte med latinovelgere i Cincinnati nylig kalte han republikanerne direkte for «våre fiender».

Et uttrykk som John Boehner, den republikanske lederen i Representantenes hus – som ifølge meningsmålingene ligger an til å bli den neste formannen – straks kastet seg over.

— Vi har en president i Det hvite hus, som kaller amerikanerne som er uenige med ham, for våre fiender. Da Ronald Reagan, George Bush, Bill Clinton og George W. Bush brukte ordet fiender, reserverte de det til globale terrorister og utenlandske diktatorer. Fravalg mer enn tilvalg

Største ledelse på flere år

Hele 70 prosent av republikanske velgere sier at de har tenkt «mye» over valget, en høyere andel enn for noe parti på mer enn 20 år. Samtidig er demokratene betydelig mindre motiverte enn normalt, det betyr at forskjellen på de to partienes velgerinteresse, ifølge Pew, er større enn noen gang.

Enda klarere er tendensen ifølge Gallup. I deres siste meningsmåling ligger republikanerne 15 prosentpoeng foran demokratene blant velgere som ventes å stemme.

Ifølge instituttet er en slik ledelse «uten sidestykke i Gallups meningsmålinger og kan resultere i den største republikanske seieren på flere generasjoner».

Den republikanske bølgen som skyller over USA i disse dager, er ifølge Gallup faktisk så massiv at spådommene om hvordan plassene i Kongressen kommer til å bli fordelt har «beveget seg inn på ukjent territorium».

Allerede uten det forbeholdet ser det dystert ut for demokratene. Samtlige meningsmålinger spår at republikanerne får flertall i Representantenes hus, og mandag reviderte Real Clear Politics.com, på basis av en rekke nye meningsmålinger, sin spådom for Senatet om at det blir likelig fordelt mellom demokrater og republikanere.

Ellers hadde nok demokratene håpet å bevare flertallet i Kongressens overkammer, men også det er usikkert. Ettersom visepresidenten kaster den avgjørende stemmen i tilfelle stemmelikhet, vil de imidlertid sannsynligvis fortsatt bevare kontrollen over Senatet.

Også når det gjelder delstatene, ligger demokratene an til et massivt nederlag, som kan komme til å koste partiet makten i minst syv stater.

De vil ikke gjøre noe med økonomien nå, fordi de påstår at de er bekymret for underskuddet, mens de med uansvarlige skattelettelser vil forlenge underskuddet på lengre sikt

Nobelpris-vinner Paul Krugman

Giftig stemning

Men selv om republikanerne gjør klar til fest, skyldes deres ventede valgseier mer skuffelse over makthaverne enn begeistring for republikanerne.

Ifølge New York Times er mer enn tre av fire amerikanere – 76 prosent – misfornøyd med Kongressen, og demokratenes nederlag er derfor mer en konsekvens av at det er dem som har flertallet.

— Det vil være klokt av republikanerne å huske at deres gruppe ikke vant så mye, men at det andre laget tapte, er rådet fra Scott Rasmussen, leder av Rasmussen Reports i Wall Street Journal. - I 2012 vil velgerne fortsatt være klar til å stemme mot partiet som har makten, hvis ikke noe endrer seg.

Akkurat nå er det imidlertid lenge til valget i 2012, og blant mange demokrater og liberale tenkere er stemningen dyster.

Kommentator og Nobelpris-vinner Paul Krugman kalte en republikansk seier for «den verste av to verdener», og fryktet for USAs fremtid.

— De vil ikke gjøre noe med økonomien nå, fordi de påstår at de er bekymret for underskuddet, mens de med uansvarlige skattelettelser vil forlenge underskuddet på lengre sikt, skrev han og rådet amerikanerne til å «være redd. Svært redd».

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN