De første valgdagsmålingene tydet i går kveld på at SVs søsterparti i Nederland, sosialistiske SP, har gjort et historisk godt valg. Instituttet TNS Nipo spådde 30 av totalt 150 seter i parlamentet til partiet — en fremgang på 21 fra sist valg.

Også målingen fra konkurrenten ANP tydet på et rekordresultat for SP, med 24 plasser.

Det kristendemokratiske regjeringspartiet CDA lå på begge målingene an til å forbli største parti, med mellom 38 og 43 seter. De så dermed ut til å snike seg så vidt foran sosialdemokratene, som ledet i store deler av valgkampen.

Ubestemte til det siste

Sosialdemokratenes opposisjonsleder Wouter Bos (43) fikk en dårlig start på valgdagen. Han hadde ikke med seg det rette valgkortet, og ble høflig, men bestemt avvist da han troppet opp for å avgi stemme. Først etter en tur hjemom fikk han utført borgerplikten.

Så mange som 40 prosent av velgerne hadde ikke bestemt seg rett før Nederland gikk til urnene i går. Det ga ekstra spenning til et valg der det hadde vært jevnt løp helt til det siste mellom de to store partiene: Kristendemokratene i CDA, med statsminister Jan Peter Balkenende (50) i spissen, og Arbeiderpartiet (PvdA), med den tidligere Shell-direktøren Wouter Bos.

Harde reformer

Tidligere i høst så det ut til at Balkenende måtte gi fra seg makten, etter at regjeringskoalisjonen hans brøt sammen i sommer. Opposisjonen angrep statsministeren for de harde reformene han har gjennomført i velferdsordningene.

Men Balkenende, som til det kjedsommelige får høre at han likner på Harry Potter, har fått god hjelp av en stri strøm av hyggelige nyheter: Arbeidsledigheten har duppet under rekordlave fem prosent, den økonomiske veksten er større enn på lenge, og det er overskudd på statsbudsjettet.

De gode økonomiske resultatene tok noe av brodden av opposisjonens angrep på Balkenende, som en mann bare for de rike og for de store i næringslivet.

— Vi har virkelig lykkes de siste årene. Vi lå etter i Europa, nå er vi i teten, sa Balkenende ifølge nyhetsbyrået Reuters da han avgav sin stemme.

Uvisst hvem som skal styre

Det var i går kveld høyst uvisst hvilke regjering Nederland til slutt ender opp med.

Statsminister Balkenende har i det siste regjert sammen med høyreliberale VVD. Men VVD, med den omstridte innvandringsministeren Rita Verdonk, ser ut til å ha gjort et dårlig valg, og de to partiene vil ikke få flertall.

Det vil heller ikke sosialdemokratene, sosialistene og De Grønne.

Et alternativ som har vært prøvd før flere ganger tidligere de siste tiårene, er en storkoalisjon mellom konservative og sosialdemokrater.

Valgforskerne forklarer mye av fremgangen til sosialistene med at mange tradisjonelle Arbeiderparti-velgere fryktet nettopp dette.

Men heller ikke CDA og sosialdemokratene så i går kveld ut til å kunne være sikre på å få flertall alene i parlamentet.

Uansett er det duket for lange og kompliserte koalisjonsforhandlinger.

SPENTE: Det var spent stemning på valgvaken til det kristendemokratiske regjeringspartiet CDA i Haag da valgdagsmålingen ble offentliggjort i går.

FOTO: JERRY LAMPEN, REUTERS