Oljeselskapet hadde et overskudd på 8,4 milliarder dollar, over 50 milliarder kroner, i første kvartal 2006. Det er sju prosent høyere enn samme kvartal i fjor, men likevel mindre enn siste kvartal i fjor.

Rekordoverskuddet i verdens største oljeselskap kommer samtidig som amerikanske bilister raser over rekordhøye bensinpriser på rundt fem kroner literen, og Kongressen vurderer ekstraskatt på oljeselskapene.

President George W. Bush har beordret gransking av eventuell ulovlig manipulasjon av olje— og bensinprisene.

– ExxonMobils rekordprofitt demonstrerer at den kraftige økningen i bensinprisene skyldes oljeselskapenes ågerpriser, ikke høye råoljepriser, sier forbrukerorganisasjonen Stiftelsen for skattebetaleres og forbrukeres rettigheter i en uttalelse.

Republikanerne i Kongressen la torsdag fram et forslag som skal mildne bilistenes lidelser: Skattebetalerne skal få en sjekk på 100 dollar, 620 kroner, avgifter på bensinsalg skal kuttes, og det skal åpnes for oljeleting i nasjonalparken i Alaska.

– Dette er kortsiktig førstehjelp for et blødende sår, sa senatets majoritetsleder Bill First da forslaget ble presentert.

Demokratene kritiserer forslaget, og mener republikanerne bruker de høye bensinprisene som brekkstang for det kontroversielle forslaget om å åpne nasjonalparken i Alaska for oljeleting.