Ørjan Brattetveit

— Det er svært sjelden at orkaner kommer over Cuba så tidlig på året, og aldri tidligere har en så sterk orkan rammet på denne tiden av året. Normalt sett er det oktober som er den store orkanmåneden. Derfor er mange nervøse for hva vi kan ha i vente, sier den cubanske journalisten Feliberto Carrie til Bergens Tidende fra Havanna.

Kategori 4

Dennis, som også gjorde store skader på Haiti og i USA, nådde sitt sterkeste punkt da den feide over Cuba nylig. På orkanskalaen Saffir-Simpson nådde orkanen kategori 4 av 5, dvs. med en styrke på mellom 210 og 249 km/t.

Dennis er den orkanen som har krevd flest menneskeliv på Cuba siden orkanen Flora i 1963 tok livet av hele 2000 mennesker. FN informerer da også fra Cuba at hadde det ikke vært for svært gode forberedelser og evakueringsprogram før orkanen kom til landet, ville Dennis kunne tatt tusener av liv. Over en million mennesker ble evakuert, der iblant 2500 turister.

Orkanen feide over store deler av landet, krevde 13 menneskeliv bare i den østlige provinsen Granma, og holdt kategori 4 helt til den feide ut i havet øst for Havanna. Over hovedstaden holdt den 180 km/t og førte til store materielle skader. Skrekkscenarioet var at de eldste bydelene i Havanna skulle bli rammet, men til alt hell styrte orkanen ut i havet. Cubanske myndigheter legger da heller ikke skjul på at katastrofen ville blitt total om Havanna hadde blitt rammet av Dennis på sitt sterkeste.

Rekorder knuses

Ifølge Ramon Perez, sjef for det cubanske meteorologiske institutt, har Cuba i årene 2001 til 2005 blitt rammet av flere sterke orkaner enn under et hvilket som helst helt tiår siden registreringene startet i 1799. I løpet av de verste tiårene har Cuba blitt truffet av tre virkelig sterke orkaner.

Halvveis ut i dette tiåret, har Cuba med orkanene Mitchelle, Charley, Ivàn og Dennis, i alt blitt truffet av fire orkaner fra kategori tre og oppover. Utenfor Cuba truer nå orkanen Emily med kategori tre. Den har alt krevd menneskeliv i Karibia, og truer med å ramme vestlige deler av Cuba.

Med Emily faller nok en rekord. Dette er den femte syklonen i Karibia som har fått navn i år. Ifølge det cubanske meteorologiske institutt har dette aldri skjedd så tidlig i løpet av en orkansesong, som varer fra juni til november.

Orkanene oppstår alltid i havet, og kun når sjøtemperaturen er over 26,5 grader. I vestlige deler av Karibia er sjøtemperaturen alt over 30 grader, og forholdene for orkan er perfekte utover sommeren og høsten.

Nei til hjelp

Som alltid når orkaner truer det kommuniststyrte landet er Fidel Castro hyppig på tv-skjermen. I etterkant av Dennis holdt han nylig en syv timer lang fjernsynstale der han, sammen med partisjefer fra provinsene, gikk gjennom skadene orkanen forårsaket. Det var, til Cuba å være, svært negative tall. Cuba fremheves av FN som eksempel for andre land når det gjelder forberedelser, og skadene pleier å være mindre her enn i nabolandene når orkanene er på ferde.

Ifølge Fidel Castro og de lokale partitoppene er over 120.000 hjem helt ødelagte eller sterkt skadet, tusen tonn jordbruksvarer ble ødelagt under Dennis' ferd over landet. I tillegg ble vann-, strøm- og kommunikasjonsnettet sterkt rammet, og fortsatt pågår arbeidet med å få dette tilbake til normalen.

Prislappen på ødeleggelsene regnes å nå over 1, 4 milliarder US-dollar.

Årets tidlige sesongstart på orkanproblemene kommer mens landet fortsatt sliter med skader fra fjorårets usedvanlig harde orkanhøst. Da herjet de sterke orkanene Charley og Ivan grusomt med den sårbare cubanske økonomien.

Spesielt kritisk er boligmangelen.

Cubanske myndigheter har takket ja til hjelp fra blant annet FN og Venezuela, men har av politiske årsaker avvist tilbud om hjelp fra EU og USA. Castro ser på USAs tilbud om å gi 50.000 dollar til orkanhjelp til Cuba som en frekkhet, og hevder at dersom amerikanerne hadde opphevet blokaden av Cuba ville landet klart seg helt uten hjelp.

Tøff hverdag

Hverdagen for cubanere flest er tøff nok. Orkanene gjør hverdagen usedvanlig vanskelig og trist.

Fra store deler av Cuba mottar BT rapporter om ødeleggelser og oppgitthet.

— Vi cubanere er vant med å kjempe oss gjennom en tøff hverdag, men disse hyppige og sterke orkanene gjør livet unormalt vanskelig for oss. Alt blir mangelvare, også her som orkanen ikke ødela så mange boliger som i andre provinser. Det går på nervene løs å leve under orkantrussel, sier en oppgitt sykepleier Xiomara Morales fra Villa Clara.

For fire år siden mistet Adelfa Cabrera (37) i provinsen Matanzas huset sitt under orkanen Michelle. Da dukket Fidel Castro opp i nabolaget få timer etterpå og lovet henne og alle andre nye, solide hus innen ett år. Castro holdt det han lovet, og Adelfa trodde hun levde sikkert i sitt nye hus. Men Dennis rev brutalt det solide taket av.

— Hver gang vi hører at det er en orkan på vei, blir vi så nervøse at vi får hjertet i halsen, sier Adelfa Cabrea.

<b>ELNETTET SKADET:</b> I Cienfuegos, på vestkysten av Cuba, var blant annet elektrisitetsnettet sterk skadet etter orkanen Dennisæ herjinger.<p/> FOTO: HENRY ROMERO, REUTERS