LISE-LOTTE KLITGAARD

Alt endret seg for Balis tre millioner innbyggere natten mellom 12. og 13. oktober i fjor. Da terroren rammet øyens mest populære fornøyelsesby Kuta, der Paddy's Irish Club og Sari Club i Legion Street ble lagt i ruiner av to bomber, mistet 202 mennesker livet. 30 indonesiske muslimer er arrestert i forbindelse med de to bombene. Den første dommen skal etter planen bli avsagt i morgen torsdag 7. august. Det gjelder en av de hovedmistenkte, Amrozi. Påtalemyndigheten har krevd dødsstraff.

Amrozi kalles den smilende bombemannen på grunn av den bisarre reaksjonen han viste da han ble arrestert.

Flere rettssaker

Tre andre rettssaker pågår samtidig mot tre andre tiltalte, og i tillegg står lederen for den islamske organisasjonen Jeemah Islamiah, Abu Bakar Bashir, som trolig er tilknyttet terrornettverket al Qaida, for retten for andre attentater.

Politiet mener at Jeemah Islamiah var ute etter å hevne vestlig undertrykking av muslimer i Afghanistan og andre land, og at terrornettverket al Qaida sto bak. En av de tiltalte har sagt at han kjenner Osama bin Laden godt.

Flere av de viktigste aktørene er fortsatt på frifot, blant dem den islamske predikanten Hambali, som politiet mener var hjernen bak angrepet, og en malaysier som laget bilbomben

I dag er det plantet bananplanter på Balis Ground Zero. Når de en gang bærer frukt, vil ondskapen ifølge balinesernes tro være trukket ut av stedene — og det kan igjen bygges her, hvis det da ikke blir reist et monument i respekt for de døde. Myndighetene forhandler med eieren om å kjøpe den ene av tomtene til formålet.

Før var hovedgaten i Kuta fylt av turister som besøkte de mange restaurantene, barene og diskotekene. Som det øvrige Bali ble Kuta lagt stille i løpet av den ene natten. Hotellene overalt på øyen sto i løpet av kort tid nesten tomme og en del stengte dørene. En stor del av befolkningen gikk 70-80 prosent ned i lønn, hvis de da ikke helt mistet jobben.

Det første halvåret etter terrorbombene var antall turister nede på 15 prosent av det normale, som årlig var 1,5 millioner.

Men gudene ble tatt i ed, og man foretok store renselsesritualer for å drive de onde ånder vekk.

Mandag gjenåpnet Irish Club, 50 meter fra ruinene av den gamle puben, som et symbol på at lokalbefolkningen ønsker turistene velkommen igjen.

Talskvinne for det balinesiske politi, Pengasihan Gaut, forteller om de mange tiltak som siden i fjor er satt i verk for å bedre sikkerheten. Det er bl.a. utdannet et korps av vakter som patruljerer på strendene og der turister ellers ferdes. Over alt ved hotellene står det vakter som kontrollerer busser og biler for bomber.

De som skal til Bali via Java må gjennom tre checkpoints. Det var via Java terroristene innførte og kjørte bilen med bombene til Kuta.

Det var for øvrig også via bilens nummer at politiet klarte å finne frem til en av de hovedmistenkte, til tross for at bilen var sprengt i tusenvis av biter.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende