Sittende statsminister José Socrates fra Sosialistpartiet erkjente søndag kveld nederlaget i valget på ny nasjonalforsamling.

— Nederlaget er mitt, og jeg føler det er nødvendig å starte en ny politisk syklus som kan forberede et konsistent alternativ, sa Socrates da han talte til sine tilhengere i hovedstaden Lisboa.

Valgdagsmålinger gjort for tre forskjellige TV-stasjoner ga seieren til Sosialdemokratene (PSD), som tross navnet regnes som et sentrum-høyre-parti.

Da 80 prosent av stemmene var talt opp, lå PSD an til å få 41 prosents oppslutning, mot 29 prosent til de regjerende Sosialistene.

Dermed vil PSD trolig få flertall i nasjonalforsamlingen sammen med det konservative partiet CDS-PP.

Smertefulle tiltak

Den neste regjeringen i Portugal vil bli nødt til å gjennomføre smertefulle sparetiltak for å få orden på økonomien.

EU-kommisjonens president, portugisiske Jose Manuel Barroso, sparte ikke på kruttet da han kommenterte søndagens valg. Han henstilte sterkt folk om å møte opp for å stemme og slo fast at den økonomiske krisen i landet har gjort valget til «det viktigste» på 36 år. Valget i april 1975 konsoliderte landets gjeninnføring av demokrati etter fire tiår med diktatur.

— Det er vanlig at politikerne sier at hvert valg er avgjørende, men denne gangen er det sant, sa Barroso.

Lavt oppmøte

Omkring 9,6 millioner stemmeberettigede hadde muligheten til å si sin mening i valget på ny nasjonalforsamling, som ble holdt to måneder etter at statsminister José Socrates leverte inn sin avskjedssøknad.

Selv om valget er blitt omtalt som «avgjørende», så ser oppmøtet ut til å ha vært lavt.

Ved 17-tiden hadde knappe 42 prosent av de stemmeberettigede avgitt stemme, noe som var lavere enn den forrige bunnrekorden.

Innstramming venter

PSD og partileder Pedro Passos Coelho hadde en 5 prosentpoengs ledelse over de regjerende sosialistene på de siste meningsmålingene før valget.

— De neste to-tre årene blir vanskelige. Jeg er sikker på at vi kan få til de nødvendige endringene som gjør at Portugal kan oppleve velstand. Vi er trygge på at vi vil etterkomme avtalen vi har oppnådd med EU og IMF, sa Coelho da han avla stemme.

Det var på forhånd knyttet stor spenning til om valget ville muliggjøre en flertallsregjering. Eksperter frykter at dersom det ikke skjer, vil det bli vanskelig å gjennomføre innstrammingstiltakene som er satt som vilkår i krisepakken fra Det internasjonale pengefondet (IMF) og EU.

Desillusjonert

I Portugal, til forskjell fra Hellas og Irland, har alle partiene i nasjonalforsamlingen, bortsett fra det ytterste venstre, lovet å respektere betingelsene i kriselånet på 78 milliarder euro.

Krisehjelpen forutsetter blant annet at Portugal øker skattetrykket, fryser pensjoner og lønninger til offentlig ansatte og reduserer både omfanget og varigheten av utbetalinger av arbeidsledighetstrygd.

Men mange velgere har allerede mistet troen på politikerne, uansett partifarge, og innsett at de må tåle omfattende innstrammingstiltak uavhengig av valgutfallet.

— Jeg har små forventninger til dette valget. Den nye regjeringens handlingsrom er svært begrenset, sa den 44 år gamle IT-professoren David da han avga stemme i Lisboa.

Sosialdemokratenes partileder Pedro Passos Coelho forbereder seg på å stemme i valget i Portugal søndag.
SCANPIX