Beslutningen betyr at regjeringen til president Asif Ali Zardari kan bryte sammen når den nå ikke lenger har flertall i nasjonalforsamlingen.

— Det er avgjort. Vi setter oss nå på opposisjonsbenken i nasjonalforsamlingen og i Senatet, sier talsmann for MQM-partiet Wasay Jalil.

MQM har lenge vært på kant med Zardaris Pakistans Folkeparti (PPP) på grunn av saker som den politiske volden i Karachi, skattereformene som IMF krever gjennomført, korrupsjon og en svak økonomi med økende inflasjon.

Den direkte foranledningen til at MQM nå trekker seg ut av regjeringen, er uenighet om bensinpriser.

Vedtaket kommer bare noen dager etter at MQM, som er den dominerende politiske kraften i Karachi, trakk ut sine to medlemmer av regjeringen på grunn av regjeringens manglende innsats for å bedre sikkerheten.

Mangler flertall

Statsminister Yusuf Raza Gilani insisterer på at regjeringen ikke skal kollapse, til tross for at den mister en av sine viktigste partnere.

Uten MQM har regjeringen bare støtte fra 160 av nasjonalforsamlingens 342 medlemmer.

Om ikke Zardari finner nye partnere i nasjonalforsamlingen, går det mot nyvalg i Pakistan, bare tre år etter at det lyktes å forhandle frem den skjøre koalisjonen mellom MQM og PPP.

I mindretall kan regjeringen bare sitte ved makten så lenge en samlet opposisjon ikke legger frem mistillitsforslag. Foreløpig tyder lite på at opposisjonslederen Nawaz Sharif har noen interesse av å styrte regjeringen og overta ansvaret for landets mange problemer og kriser.

Krise på krise

Pakistan sliter både med en vanskelig økonomisk situasjon og med ettervirkningene av flomkatastrofen i fjor sommer som regjeringen ikke greide å håndtere, og ikke minst med væpnede islamistiske opprørere i de lovløse stammeområdene i nordvest og langs grensen til Afghanistan.

Den politiske uroen vil uten tvil øke bekymringen i Washington for at Pakistan er altfor ustabilt til å greie å hanskes med Taliban-opprørerne i landet og være en troverdig alliert i kampen mot Taliban i nabolandet Afghanistan.